Végig kellett néznem, ahogyan megölik a gyerekemet

2018.07.18. 20:16

Tavaly augusztusban etnikai tisztogatások kezdődtek Mianmarban, hogy a muszlim rohingjákat elüldözzék otthonaikból és tömeges gyilkosságokkal félemlítsék meg őket. Teljes falvak tűntek el a térképről, a műholdas felvételek alapján feltehetően felégették azokat. Az erőszak elsőszámú áldozatai a nők és a gyerekek voltak. 

2017 óta 1,2 millió rohingja civil – köztük 720 ezer gyermek – menekült át a zöldhatáron a szomszédos, szegénységtől sújtott Bangladesbe, hogy védelmet találjon. Sokan közülük árván vagy félárván maradtak.

Az UNICEF nemzetközi gyermekjóléti szervezet jelenleg napi 50 ezer gyermek táplálásában nyújt segítséget a bangladesi Cox Bazaarban. Itt élnek azok is, akik a bangladesi határ közelében található Tula Toli nevű faluból menekültek el. A település teljesen elpusztult. Műholdas felvételek bizonyítják, hogy 746 épület égett le, miközben a szomszédos nem rohingja falvak érintetlenek maradtak. A túlélők az UNICEF munkatársainak mondták el, hogyan mészárolták le a mianmari katonák a falu lakosait.

2017. augusztus 30-a hajnalán szemtanúk szerint mianmari katonák helyi lakosok segítségével tisztogatást végeztek a faluban, ahova addigra már több más településről is menekültek rohingják az őket ért atrocitások elől. A 21 éves Hasina Begum azt mondta: a katonák fegyvert szegeztek rájuk, miközben kivégezték a férfiakat és a fiúkat, majd a holttestüket leöntötték benzinnel és felgyújtották. Ezek után a nőket ötösével egy kunyhóhoz kísérték. „Megpróbáltam elrejteni a kisbabámat a sálam alá, de észrevették a lábát. Megragadták a lányomat a lábánál fogva és a tűzre dobták” – mondta.

Ehhez a munkához az UNICEF Magyarország is gyűjti a forrásokat.  Gyermekek élete múlhat kisösszegű támogatásokon, egy-egy oltáson, gyógyszeren, a szakértők figyelmén. Amennyiben adományával támogatni szeretné ezt a küzdelmet, itt teheti meg.