Putyin kitüntette a Szkripal-ügy második gyanúsítottját is

2018.10.09. 15:43

A Szkripal-ügy másodikként azonosított gyanúsítottjának is a legmagasabb orosz állami kitüntetést adományozta Vlagyimir Putyin orosz államfő - közölte a Bellingcat nevű brit oknyomozó csoportra hivatkozva az MTI.

Mint hétfőn este megírtuk, a Bellingcat azonosította az addig Alexandr Petr álnéven ismert férfit, aki állításuk szerint a katonai hírszerzés katonaorvosa, és a valódi neve Alexandr Jevgenyevics Miskin. A férfi 1979-ben született, az orosz fegyveres erők elit orvosi akadémiáján szerzett diplomát, majd a katonai hírszerzés szolgálatába állt. A mérgezéssel gyanúsított másik férfiról szintén ez a szervezet derítette ki, hogy Ruszlan Bosirov valójában az orosz katonai hírszerzés Anatolij Vlagyimirovics Csepiga nevű ezredese.

A Bellingcat korábbi közlése szerint Csepigának 2014-ben a legmagasabb orosz állami kitüntetést, az Orosz Föderáció Hőse címet adományozták. Mostani felfedezésük szerint Miskin ugyanebben az évben szintén az Orosz Föderáció Hőse kitüntetés birtokosa lett. Az orosz külügyi szóvivő Csepiga kitüntetéséről azt mondta, hogy információs kampány, nincs rá bizonyíték. Miközben  Csepiga neve például konkrétan szerepel, méghozzá aranyozott betűkkel egy emlékművön.

Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynököt március 4-én sikertelenül próbálták megölni az angliai Salisburyben, a merényletkísérlet miatt a lánya is kórházba került. A brit hatóságok szeptember 5-én Petrovot és Bosirovot vádolták meg a bűncselekménnyel, azt állítva, hogy mindketten az orosz katonai hírszerzés fedett ügynökei, és a mérgezéshez novicsok típusú, szovjet fejlesztésű katonai idegmérget használtak.  • Hírek
  • Bankszámla