Ferenc pápa: Az abortusz olyan, mint a bérgyilkosság

2018.10.10. 12:10

A terhességmegszakítás olyan, mintha megszabadulnánk valakitől. Igazságos-e megszabadulni bárkitől is, hogy így oldjunk meg egy problémát?

- tette fel a kérdést a pápa az összegyűlt hívők előtt a Ne ölj! bibliai parancsolatnak szentelt szentírásmagyarázatában Rómában. Hozzátette, egyetlen problémára sem lehet humánus megoldás a "bérgyilkosság", egy másik, ártatlan és védtelen emberi élet elpusztítása, a beteg gyermek pedig ugyanúgy segítségre szorul, mint bármelyik másik ember.

Az élet elpusztítása az élettől való félelemből fakad.

Beszédében a pápa konkrét parancsolattól elkalandozva keményen ostorozta az emberi élet elértéktelenedését, ami szerinte a háborúk, a kizsákmányolás és a kirekesztés következménye.

A magyar közvéleményben (főként szociális érzékenysége és a menekültekkel kapcsolatos báziskeresztény álláspontja miatt) liberálisnak tekintett Ferenc pápa egyébként kompromisszummentesen és kemény szavak kíséretében - nemrég a náci fajnemesítéssel párhuzamba állítva - szokta elutasítani az abortuszt, mint tettet. Azonban az abortuszhoz vezető lelki folyamatok iránt megértőbb álláspontot tanúsított, és többször is meggyónható és megbocsátható bűnnek nevezte azt.  • Hírek
  • Hírek