Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ferenc pápa: Az abortusz olyan, mint a bérgyilkosság

2018.10.10. 12:10

A terhességmegszakítás olyan, mintha megszabadulnánk valakitől. Igazságos-e megszabadulni bárkitől is, hogy így oldjunk meg egy problémát?

- tette fel a kérdést a pápa az összegyűlt hívők előtt a Ne ölj! bibliai parancsolatnak szentelt szentírásmagyarázatában Rómában. Hozzátette, egyetlen problémára sem lehet humánus megoldás a "bérgyilkosság", egy másik, ártatlan és védtelen emberi élet elpusztítása, a beteg gyermek pedig ugyanúgy segítségre szorul, mint bármelyik másik ember.

Az élet elpusztítása az élettől való félelemből fakad.

Beszédében a pápa konkrét parancsolattól elkalandozva keményen ostorozta az emberi élet elértéktelenedését, ami szerinte a háborúk, a kizsákmányolás és a kirekesztés következménye.

A magyar közvéleményben (főként szociális érzékenysége és a menekültekkel kapcsolatos báziskeresztény álláspontja miatt) liberálisnak tekintett Ferenc pápa egyébként kompromisszummentesen és kemény szavak kíséretében - nemrég a náci fajnemesítéssel párhuzamba állítva - szokta elutasítani az abortuszt, mint tettet. Azonban az abortuszhoz vezető lelki folyamatok iránt megértőbb álláspontot tanúsított, és többször is meggyónható és megbocsátható bűnnek nevezte azt.