Gerzson
-3 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Négy magyar is felmondott Kárpátalján, miután kikerült a nevük a listázó ukrán oldalra

2018.10.12. 11:10 Módosítva: 2018.10.12. 13:14

Rövid idő alatt négy vezető beosztású, magyar nemzetiségű közalkalmazott nyújtotta be felmondását a Beregszászi járásban, miután a Mirotvorec szélsőséges szervezet a hét elején feltette személyes adataikat a kettős állampolgárságú kárpátaljaiakat listázó weboldalára.

A felmondásuk nyilván nem független attól, hogy Jaroszlav Halasz, Kárpátalja humán ügyekért felelős helyettes kormányzója három napja azt mondta, Kárpátalján a hatóságok több száz állami tisztviselőt és önkormányzati képviselőt fognak átvilágítani kettős állampolgárság ügyében a nyilvánosságra került adatok miatt.

A beregszászi magyar konzulátus épülete
A beregszászi magyar konzulátus épülete
Fotó: Friedmann Endre / MTI

Jaroszlav Halasz, Kárpátalja humán ügyekért felelős helyettes kormányzója most azt közölte, hogy a négy felmondott magyar közös megegyezéssel távozik.

Kárpátaljai ukrán sajtóértesülések szerint ugyancsak benyújtotta felmondását a mezővári és a mezőgecsei iskola igazgatója. A Mirotvorec mindkettőjüket helyi önkormányzati képviselőkként listázta weboldalán.

A prozak.info kárpátaljai portál csütörtöki cikke szerint a kárpátaljai magyarokra gyakorolt nyomás súlyos válságot idézhet elő a megye közigazgatásában. A magyar nemzetiségű tisztviselők ugyanis nem szeretnék kitenni magukat megtorló intézkedéseknek, így önként távoznak állásaikból - írta az orgánum, megjegyezve, hogy amennyiben nem áll le az elindult folyamat, a több százat is elérheti a távozó hivatalnokok száma. Kárpátalján nagyon sok a magyar nemzetiségű közhivatalnok, és igen nehéz lesz pótolni őket, ha felmondanak.

A Mirotvorec csütörtökön a weboldalán azt állította, hogy az orosz titkosszolgálatoktól lopta el a magyar útlevelek teljes adatbázisát, amely tartalmazza a magyar úti okmánnyal rendelkező, kettős állampolgárságú kárpátaljai lakosok adatait. Valamint azt is, hogy feltételezésük szerint Szijjártó Péter külügyminisztert beszervezték az orosz titkosszolgálatok.

Ukrán külügyminiszter: Alaptalan a magyarokat hazaárulással vádolni

Alaptalannak nevezte a kárpátaljai magyarokkal szemben felhozott hazaárulás-vádat pénteken Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter, aki szerint a kettős állampolgárság kérdését úgy kell megoldani, hogy ne szenvedjenek kárt azok, akiknek már két útlevelük van. Közölte egyúttal, hogy október 13-án Ungvárra látogat, ahol tárgyal a kárpátaljai magyar közösség vezetőivel.

A tárcavezető úgy vélte, minden alapot nélkülöz a kettős állampolgárságú kárpátaljai magyarok hazaárulással vagy szeparatizmussal történő vádolása, de szilárd meggyőződése, hogy Budapest jelenlegi álláspontja valójában árt a kárpátaljai magyaroknak. Szerinte ugyanis a magyar fiatalok az iskola befejezése után két mondatot sem tudnak egymásba fűzni ukránul.

A külügyminiszter közölte, amellett száll síkra, hogy a kettős állampolgárság kérdését úgy oldják meg, hogy ne szenvedjenek kárt azok, akiknek már két útlevelük van. Jelezte, elsőként javasolta, hogy kezdődjön vita a probléma megoldásáról, sőt azt, hogy vizsgálják meg a kettős állampolgárság megfontolt és kiegyensúlyozott alkalmazásának lehetőségét, de szerinte ez nem jutott el a bírálói füléig.

Pavlo Klimkin szerint a kárpátaljai helyzetet minden bizonnyal a saját hasznára igyekszik felhasználni Oroszország, amely alapvető veszélyt jelent Ukrajna, Magyarország és Európa számára.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?