Vallatásba halhatott bele az eltűnt szaúdi újságíró

2018.10.15. 21:48

Gyors eredményt hozhat az, hogy hétfőn közös török, szaúdi küldöttség érkezett az isztambuli szaúdi követségre, hogy kivizsgálja az október elején eltűnt kormánykritikus szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyét. A CNN értesülései szerint röviddel azután, hogy a török rendőrség is behatolt az épületbe, a szaúdi kormány közlemény kiadását tervezte, amiben beismernék, hogy

egy „rosszul sikerült” vallatás közben vesztette életét Hasogdzsi.

A CNN erről egymástól két független forrástól is értesült, az egyikük úgy tudja, hogy hétfőn tervezés alatt állt a közlemény, aminek tartalma változhat, utalva a vallatás közbeni halál beismerésére, míg a másik forrás úgy értesült, hogy a (vélhetően kín)vallatást felsőbb utasítás nélkül, elszabadult hírszerzők hajtották végre, és a résztvevőket felelősségre vonják majd, írja a Reuters.

Nem sokkal később az Al Jazeera már arról írt egy főügyészségi névtelen informátorra hivatkozva, hogy a török ügyészség

olyan bizonyítékra bukkant, ami alátámasztja, Hasogdzsi az isztambuli szaúdi követségen ölték meg.

Emellett arra utaló jeleket is találtak, hogy a helyszínen manipulálták a bizonyítékokat.

Trump se tudja, hiteles-e az információ

A CNN által megszellőztetett jelentésre reagálva azt mondta Donald Trump amerikai elnök, hogy „senki sem tudja” biztosra, hogy hiteles információról van-e szó. Trump a Michael hurrikán utáni pusztítás megtekintésére utazott Floridába majd Georgiába, utóbbiban válaszolt újságírói kérdésre a Hasogdzsi-ügy kapcsán. Korábban egyébként arról is beszélt, hogy magányosan cselekvő gyilkos akciója lehetett az újságíró eltüntetése. Még a floridai látogatás előtt arra utasította a külügyminiszter Mike Pompeót, hogy utazzon Szaúd-Arábia az ügy kivizsgálásának segítésére. Pompeo tervei között szerepelt az is, hogy Szaúd-Arábiából Törökországba utazzon.

A kormánykritikus újságírót október 2-án, a nagykövetségre belépve látták utoljára, török források röviddel utána arról írtak, hogy meggyilkolhatták, de ezt a szaúdiak határozottan elutasították.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?