Orbán lengyel szövetségese nyert, de visszafogottan ünnepelhet

2018-10-21T100710Z 2106058453 RC1CC16888A0 RTRMADP 3 POLAND-POLI
2018.10.21. 21:30
Kiemelkedő részvétel volt a lengyel helyhatósági választásokon, amelyet a kormányzó PiS nyert. Az öröme azonban nem lehet felhőtlen: a most alakult ellenzéki összefogás a vártnál sokkal jobban szerepelhet, a 16-ból 7 vajdaságban nyert, és várhatóan sok önkormányzatban az ellenzék koalíciókötéssel átveheti a vezetést. Varsóban hatalmas pofont kapott a kormánypárt, itt már az első fordulót megnyerte az ellenzék az exit poll szerint.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt nyerte a lengyelországi helyhatósági választások első fordulóját vasárnap. A TVP, a TVN és a Polsat exit pollja szerint a PiS 32,3 százalékot kapott - közölte a Gazeta Wyborcza lengyel lap internetes oldala.

  • Jog és Igazságosság (PiS) - 32,3 százalék
  • Polgári Koalíció (KO) - 24,7 százalék
  • Lengyel Parasztpárt (PSL) - 16,6 százalék
  • Kukiz15' - 6,3 százalék
  • Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) - 5,7 százalék

A legerősebb ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) és a szintén ellenzéki Modern (Nowoczesna) szövetsége a helyhatósági választáson a Polgári Koalíció (KO) néven indult, és 24,7 százalékot szerzett. Ez ahhoz képest meglepő, hogy ez a koalíció a legutóbbi felméréseken 16 százalék körül szerepelt. De a jelek szerint a választók díjazták ezt a fajta ellenzéki összefogást.

A KO tehát jóval közelebb került a kormánypárthoz, amely így visszafogottabban örülhet. Pláne, hogy az önkormányzati koalíciók alakításakor a KO-t erősítheti a kiépített vidéki pártstruktúrákkal rendelkező Lengyel Parasztpárt (PSL) is, amely szintén a vártnál sokkal jobban szerepelt, 16,6 százalékot kapott az exit poll szerint. A legutóbbi felmérések 7 százalék körül lőtték be a PSL, ez ennek több mint a duplája.

Ezek tehát exit poll adatok, amely a szavazófülkét elhagyó választók válaszaira épít. A választás este kilencig tartott, most kezdik összesíteni a voksokat, előzetes országos eredményt hétfőre ígérnek. A korábbi választások tapasztalatai szerint az exit pollok csak egy-két százalékot tévednek maximum a végleges eredményhez képest.

Kormány ellenzék 9:7

Az IPSOS exit pollja szerint kilenc vajdaságban győzött a PiS, míg az ellenzéki KO hét vajdaságban kapta a legtöbb szavazatot. Az eredmények azt mutatják, hogy

  • a PiS a hagyományosan konzervatív keleti vajdaságokban kapott nagyobb támogatást, emellett a nyugatabbra fekvő Alsó-Sziléziai vajdaságban is nyert.
  • Az ellenzéki tömörülések, pártok viszont egyes vajdaságokban többségi koalíciót köthetnek.

A PiS elnöke, Jarosław Kaczyński az előzetes eredményről azt mondta: ez jó előrejelzés a jövő évi parlamenti választásokra nézve.

A PO elnöke, Grzegorz Schetyna viszont nyilvánvalóan ellenkezőleg értelmezte: a szavazás első lépést jelent az ellenzék jövőbeli győzelméhez.

Most a szavazásra jogosult több mint 30 millió lengyel két és fél ezer polgármesterről, valamint a háromszintű - községi, járási és vajdasági - önkormányzati szervek mintegy 47 ezer képviselőjéről döntött. A részvételi arány 51,3 százalékos volt, amely rekord magas eredmény a rendszerváltás utáni helyhatósági választások történetében.

Orbán is feltűnt a PiS kampányfilmjében

Ez a szavazás fontos megmérettetés a jövő évi európai parlamenti és lengyel parlamenti szavazások, majd a 2020-as elnökválasztás előtt. 

A lengyel választásra eredményre nemcsak azért érdemes figyelnünk, mert Magyarországnak történelmi szövetségese Lengyelország, hanem azért is, mert a lengyel politikai eredményekből rendszerint le lehet vonni tanulságokat a magyar politikai folyamatokat illetően is (még ha a "varsói gyors"-elmélet, vagyis a lengyel folyamatok magyarországi megismétlése nem is bizonyul mindig helytállónak).

A PiS-szel a magyar kormány jó kapcsolatokat ápol, Orbán Viktor többször is nyilvánvalóvá tette, hogy a lengyelek ellen indított uniós eljárásokat blokkolni fogja, ahol csak lehet. A lengyel kormány pedig ugyanezt ígérte. Orbán emellett rendszeresen szokott találkozni és informálisan egyeztetni a PiS vezetőjével, Jarosław Kaczyńskivel. A jó kapcsolatot jelzi, hogy a PiS mostani kampányfilmjében Mateusz Morawiecki miniszterelnök mellett Orbán Viktor is feltűnik.

Az előző, 2014-es helyhatósági választásokon a PiS országos szinten a legtöbb szavazatot szerezte meg, a 16 vajdaságból viszont csak ötben győzött. Ráadásul az ellenzéki tömörülések több helyen koalíciót alkottak, így a PiS végül csak egy vajdaság irányítását vette át, viszont győzni tudott a 2015-ös parlamenti választáson.

Varsóban nagy pofont kapott a PiS

Nagy érdeklődés kísérte az ellenzék által évek óta irányított nagyvárosok és a főváros eredményeit. Varsóban elemzők szoros küzdelmet vártak a KO jelöltje, Rafal Trzaskowski volt külügyminiszter-helyettes és a kormánykoalíció jelöltje, Patryk Jaki jelenlegi helyettes igazságügyi miniszter között. Ehhez képest Trzaskowskiaz exit poll szerint 54,1 százalékot szerzett, Jaki 30,9-et, ami hatalmas pofon és csalódás a PiS-nek. Mindez azt jelenti, hogy itt második forduló sem lesz.

Sorra jönnek az adatok más nagyvárosokból.

  • Łodz-ban szintén az ellenzék nyert, még hozzá nem is kis különbséggel. Az exit poll szerint itt a KO 70,1 százalékot kapott, míg a PiS csupán 24,2-t.
  • Katowicében viszont a PiS által is támogatott független jelölt nyert.
  • Három nagyvárosban (Krakkó, Gdansk, Kielce) második fordulót kell tartani, ott a jelöltek egyike sem szerezte meg a szavazatok több mint 50 százalékát.

Lengyelországban eddig négyévente rendeztek helyhatósági választásokat, új előírások nyomán viszont a ciklus ötéves lesz, és polgármesteri tisztségre egy személy legfeljebb egyszer választható újra.

November 4-én tartják a második fordulót azokban a körzetekben, amelyekben a polgármester-jelöltek egyike sem szerzi meg a szavazatok több mint 50 százalékát.

Borítókép: Kacper Pempel / Reuters.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?