Jenő
-2 °C
6 °C

Szaúdi külügyminiszter: Nem tudjuk, hogy halt meg Hasogdzsi

2018.10.21. 12:32
A szaúdi külügyminiszter vasárnap délután arról beszélt, hogy nem tudják, hogyan halt meg Dzsamál Hasogdzsi szaúd-arábiai újságíró. Szintén vasárnap egy szaúdi tisztségviselő névtelenül azzal az elmélettel állt elő, hogy az újságíró halálát egy fojtófogás okozta, és a kommandósoknak gyilkosságra nem volt jogosítványa.

Szaúd-Arábia keresi Dzsamál Hasogdzsi holttestét, és továbbra sem tudják, hogy az újságírót hogyan ölték meg – mondta a szaúdi külügyminiszter, Adel al-Jubeir vasárnap délután.

"Ez egy hatalmas hiba volt, és egy hatalmas tragédia. Őszinte részvétünket fejezzük ki a család felé" - mondta Jubeir a Fox Newsnak. "Sajnálatos módon elkövettek egy komoly és óriási hibát, de ígérjük, hogy megtaláljuk és felelősségre vonjuk a tetteseket" - mondta, írja a Reuters.

Vasárnap a külügyminiszter nyilatkozatát megelőzően újabb verzió merült fel arról, hogy mi történt október 2-án Dzsamál Hasogdzsival Isztambulban, a szaúdi főkonzulátuson: nem lesz meglepő, természetesen nem a vahabita királyság vezetői felelnek az újságíró megöléséért, hanem a túlkapó kommandósok, akiket már kivétel nélkül le is tartóztattak. Tudniillik, félrevezették főnökeiket is.

Az MTI által is idézett tisztségviselő szerint a Szaúd-Arábiából érkezett 15 fős csoport azzal fenyegette az újságírót, hogy elkábítják és elrabolják, majd miután az továbbra is ellenállást tanúsított, fojtófogást alkalmaztak rajta, aminek következtében életét vesztette.

Ezt követően a csoport egyik tagja felvette Hasogdzsi ruháit, és a hátsó kapun kisétált a konzulátusról, hogy úgy tűnjön, mintha az 59 éves újságíró elhagyta volna az épületet.

A Reuters hírügynökség azon kérdésére, hogy miért változtatta Rijád időről időre a Hasogdzsi haláláról szóló történeteket, a tisztségviselő azt mondta: a helyszínre küldött alakulat félreinformálta a kormányt.

Miután kiderült, hogy a kezdeti jelentések hamisak voltak, a kormány belső nyomozást indított, és tartózkodott a további nyilatkozatoktól"

- mutatott rá a tisztviselő, azt hangsúlyozva, hogy a vizsgálat továbbra is zajlik.

Rijád két héten át határozottan tagadta, hogy köze lenne Hasogdzsi eltűnéséhez, majd szombat reggel azt állította, hogy az újságíró dulakodás közben halt meg a konzulátuson. Egy órával később egy másik szaúdi tisztségviselő már fojtogatásról beszélt, amit a névtelenül nyilatkozó magas rangú kormányzati tisztségviselő megerősített. Török értesülések szerint Hasogdzsi holttestét feldarabolták, míg a szaúdi tisztségviselő azt állította, hogy szőnyegbe tekerték, és egy isztambuli lakosra bízták, hogy szabaduljon meg tőle.

Nem kínozták, békés fojtogatás lehetett

Az illetékes úgy tudja, hogy a nyomozás előzetes eredményei nem támasztják alá azt a hírt, amely szerint az újságírót megkínozták és lefejezték. A tisztségviselő szerint a szaúdi hírszerzést arra utasították, hogy tegyen meg mindent az önkéntes száműzetésben élő másként gondolkodók hazahozásáért. A legújabb verzió szerint Rijád meg akarta győzni Hasogdzsit arról, hogy térjen vissza Szaúd-Arábiába, nehogy az ország ellenségeinek szolgálatába álljon.

Az újságíró egy évvel korábban Washingtonba költözött, mert hazájában megtorlástól tartott nézeteiért. A férfi - akinek cikkei a tekintélyes Washington Post című amerikai lapban jelentek meg - a fiatal és becsvágyó Mohammed bin Szalmán koronaherceg kritikusának számított.

Hasogdzsi meggyőzése érdekében Ahmed al-Asziri, a szaúdi titkosszolgálat akkori helyettes vezetője összeállított egy 15 fős csoportot, hogy találkozzanak az újságíróval a konzulátuson, és próbálják rábírni őt: térjen vissza hazájába. Az utasítás szerint a csapat egy ideig fogva is tarthatta volna Hasogdzsit egy Isztambulhoz közeli házban, de végül el kellett volna engedniük, ha kitart amellett, hogy nem tér haza - mondta a tisztségviselő. A dolgok azért vettek kedvezőtlen fordulatot, mert a csoport tagjai túllépték hatáskörüket, és túl gyorsan erőszakhoz folyamodtak - vélekedett.

Felemelte a hangját

Amikor Hasogdzsi felemelte a hangját, és kiáltozni kezdett, megrémültek, fojtófogást alkalmaztak rajta, és befogták a száját. "Megpróbálták megakadályozni, hogy kiabáljon, de meghalt" - magyarázta a tisztségviselő. "Nem az volt a szándékuk, hogy megöljék" - tette hozzá. "Ha bármely Dzsamál korabeli férfi ilyen helyzetbe kerül, valószínűleg meghalna" - állította.

A tisztségviselő szerint az eseményeket követően a csoport hamis jelentést írt, azt állítva, hogy hagyták távozni Hasogdzsit, miután figyelmeztette őket: valaki kint vár rá, és értesíteni fogja a török hatóságokat, ha nem kerül elő. A 15 ember ezt követően gyorsan elhagyta Törökországot, mielőtt felfedezték volna jelenlétüket. Az illetékes elmondta, hogy a csoport tagjait három helyi gyanúsítottal együtt őrizetbe vették.

Nem valószínű, hogy itt lesz vége a történetnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?