Lengyelország választ

2018-10-19T110345Z 1790350885 RC1A7C3B7220 RTRMADP 3 POLAND-POLI
2018.10.21. 08:26
Megkezdődött a helyhatósági választások első fordulója vasárnap reggel Lengyelországban. Jövőre európai parlamenti és lengyel parlamenti szavazások is lesznek, 2020-ban pedig elnökválasztást tartanak.

A szavazásra jogosult több mint 30 millió lengyel vasárnap két és fél ezer polgármesterről, valamint a háromszintű - községi, járási és vajdasági - önkormányzati szervek mintegy 47 ezer képviselőjéről dönt - tudósít az MTI.

Csökkenő népszerűség

A lengyel politikai paletta töredezettebb, mint a magyar, igaz szinte kizárólag jobboldali pártok, pártszövetségek alkotják.  A CBOS állami közvélemény-kutató legfrissebb előzetes felmérése szerint a választók 29 százaléka a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt és két kis kormánykoalíciós tömörülés közös listájára adná le voksát. Ez némi népszerűség-csökkenést jelent a vezető politikai erő esetében. Lengyelországban a politika hangulata, a nagy kormányzati intézkedések nagyon erősen követik a magyar mintát, talán egyedül abban különbözik a lengyel közélet, hogy nem jellemzően a kormányzatközeli oligarcha-csoportok nagy közbeszerzési sikerszériái, a politika jóval több teret enged a versenynek a gazdaságban.

Ellenzéki szövetség

A legerősebb ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) és a szintén ellenzéki Modern (Nowoczesna) szövetsége, amely a helyhatósági választáson Polgári Koalíció (KO) néven indul, őket a választók 16 százaléka támogatja. Önkormányzati koalíciók alakításakor erősítheti a KO-t a kiépített vidéki pártstruktúrákkal rendelkező Lengyel Parasztpárt (PSL) is, mely a CBOS szerint a voksok 7 százalékára számíthat.

A kommentátorok szerint nehéz előre látni, hogy a választási eredmények milyen módon rajzolhatják majd át Lengyelország politikai térképét. Az előző, 2014-es helyhatósági választásokon a PiS országos szinten a legtöbb szavazatot szerezte meg, a 16 vajdaságból viszont csak ötben győzött.

Varsó: Jaki, vagy Trzaskowski?

Ráadásul az ellenzéki tömörülések több helyen koalíciót alkottak, így a PiS végül csak egy vajdaság irányítását vette át, viszont győzni tudott a 2015-ös parlamenti választáson. A sajtó nagy érdeklődéssel várja az ellenzék által évek óta irányított nagyvárosok és a főváros eredményeit. Varsóban elemzők szoros küzdelmet várnak a KO jelöltje, Rafal Trzaskowski volt külügyminiszter-helyettes és a kormánykoalíció jelöltje, Patryk Jaki jelenlegi helyettes igazságügyi miniszter között.

Kilenckor zárás

Lengyelországban eddig négyévente rendeztek helyhatósági választásokat, új előírások nyomán viszont a ciklus ötéves lesz, és polgármesteri tisztségre egy személy legfeljebb egyszer választható újra. A szavazás egynapos, a szavazóhelyiségek reggel hét és este kilenc óra között vannak nyitva. Az urnazárás után a három legnagyobb hírtévében ismertetik a szavazóhelyiségeket elhagyók megkérdezése alapján összesített eredményeket (exit poll).

November 4-én második fordulóra kerül sor azokban a körzetekben, amelyekben a polgármester-jelöltek egyike sem szerzi meg a szavazatok több mint 50 százalékát.

Borítókép: Kacper Pempel / Reuters.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?