Gál
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Az éhező jemeniek segítéséből próbált hasznot húzni Szaúd-Arábia

2018.10.30. 14:25

930 millió dolláros humanitárius segélyért azt várta el Szaúd-Arábia a jemeni segélyszervezetektől, hogy pozitív képben mutassák be a királyságot, írja a Guardian belső ENSZ-dokumentumokra hivatkozva.

Jemenben három éve polgárháború van a kormány és a huti lázadók között, és a szomszédos Szaúd-Arábia beavatkozott, hogy visszaállítsa az ENSZ-támogatott kormányt az Irán által támogatott hutikkal szemben. A királyság beavatkozása és az országot érő bombázásaik humanitárius katasztrófát indított el, 10 ezer civil halt meg a harcokban, és milliók éheznek a térségben.

A Láthatósági Terv nevű dokumentumból kiderül, hogy a 2018-ban Jemennek járó humanitárius segélyért cserébe az Ocha ENSZ-segélyügynökségnek eleget kell tenni Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek PR-kéréseinek. A két ország közel egyharmadát adja a jemeni segélyezésnek. A dokumentumból kiderül még, hogy a szaúdiak pozitív szerepét többek között olyan újságokban kellett kihangsúlyozni, mint a New York Times vagy a Guardian, illetve olyan szervezeteken keresztül, mint az Unicef vagy a WHO. A dokumentum szerint az Ocha visszautasította a szaúdiak aggresszív követeléseit.