Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Friedrich Merz átvenné Merkel helyét a CDU élén

2018.10.30. 16:34

Miután Angela Merkel hétfőn bejelentette, hogy befejezi pártelnöki munkáját, Friedrich Merz egyből jelezte, indul a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségéért a párt decemberi kongresszusán. Rajta kívül Annegret Kramp-Karrenbauer főtitkár és Jens Spahn egészségügyi miniszter is elindul a pozícióért, írj az MTI.

Merz szerint Merkel kancellár tiszteletet és elismerést érdemel a CDU elnökeként 18 éven keresztül végzett munkájáért, de 

új lendületre és megújulásra van szükség, tapasztalt és fiatalabb vezető személyiségekkel.

Merz 2000-2002 között vezette a CDU képviselőcsoportját. A posztról azért kellett távoznia, mert az akkor még ellenzéki pártban Merkel a CDU elnökeként a frakcióvezetői posztot is magának akarta. Merz 2009-ben vissza is vonult az aktív politizálástól.  

A konzervatív Merz a német sajtó szerint képes lehet arra, hogy visszahódítsa a CDU-hoz azokat a szavazókat, akik az inkább baloldali programot képviselő Merkelben csalódva nagyobb tömegben vándoroltak el a jobboldali-populista Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párthoz. 

Az elemzők szerint egyébként nem volt kifejezetten jó a viszonya  Angela Merkellel, és jó esély van rá, hogy megpróbálja majd eltávolítani régi vetélytársát a kancellári tisztségből, ha megnyeri az elnökválasztást a CDU december 7-én Hamburgban kezdődő kétnapos tisztújító kongresszusán.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?