Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Friedrich Merz átvenné Merkel helyét a CDU élén

2018.10.30. 16:34

Miután Angela Merkel hétfőn bejelentette, hogy befejezi pártelnöki munkáját, Friedrich Merz egyből jelezte, indul a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségéért a párt decemberi kongresszusán. Rajta kívül Annegret Kramp-Karrenbauer főtitkár és Jens Spahn egészségügyi miniszter is elindul a pozícióért, írj az MTI.

Merz szerint Merkel kancellár tiszteletet és elismerést érdemel a CDU elnökeként 18 éven keresztül végzett munkájáért, de 

új lendületre és megújulásra van szükség, tapasztalt és fiatalabb vezető személyiségekkel.

Merz 2000-2002 között vezette a CDU képviselőcsoportját. A posztról azért kellett távoznia, mert az akkor még ellenzéki pártban Merkel a CDU elnökeként a frakcióvezetői posztot is magának akarta. Merz 2009-ben vissza is vonult az aktív politizálástól.  

A konzervatív Merz a német sajtó szerint képes lehet arra, hogy visszahódítsa a CDU-hoz azokat a szavazókat, akik az inkább baloldali programot képviselő Merkelben csalódva nagyobb tömegben vándoroltak el a jobboldali-populista Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párthoz. 

Az elemzők szerint egyébként nem volt kifejezetten jó a viszonya  Angela Merkellel, és jó esély van rá, hogy megpróbálja majd eltávolítani régi vetélytársát a kancellári tisztségből, ha megnyeri az elnökválasztást a CDU december 7-én Hamburgban kezdődő kétnapos tisztújító kongresszusán.