Aliz
6 °C
14 °C

Több mint százezer eltűnt ember van világszerte

2018.10.30. 08:43

Több mint százezer embert tartanak eltűntként nyilván világszerte, ami globális válságot váltott ki, jelentette ki a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC). Az ICRC az eltűntek hozzátartozóival és több mint negyven volt, illetve mostani konfliktusok által érintett ország hatóságaival működik együtt.

Agnes Coutou, a szervezet tanácsadója az ENSZ-közgyűlés emberi jogi bizottságában azt mondta, hogy ez a valaha tapasztalt legmagasabb szám. „Tudjuk, hogy ez a jéghegy csúcsa, és csak egy része azoknak, akik becslések szerint a régebbi, illetve a most is zajló konfliktusokban eltűntek" – tette hozzá.

Coutou három tényezővel magyarázta az eltűntek számának növekedését: a terjedő fegyveres konfliktusokkal, az évtizedeken át eltűntként nyilvántartottak „nemzedékekre kiható hatásával" és a probléma növekvő globalizálódásával. „Az eltűntek nemzeteken átnyúló problémája különösen egyértelmű, ha a migrációra gondolunk, amikor emberek ezrei és ezrei menekülnek a konfliktusok elől tranzit- és célországokba" – mondta.

Az eltűnések megakadályozására Coutou szerint az ICRC megelőző fellépést javasol. Ez azt jelentené, hogy az illetékes hatóságok minden elfogott embert regisztráljanak, tegyék lehetővé, hogy kapcsolatba léphessenek a családjukkal, pontosan vezessék és tegyék központilag elérhetővé az eltűntek névsorát, biztosítsák az elhunytak azonosítását és óvják meg a temetkezési helyeket. Coutou reményét fejezte ki, hogy számos ENSZ-tagállam reagál a nemzetközi szervezet kérésére, írja az MTI.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?