Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

A migráció körüli problémákat emlegeti, és Merkelt bírálja egy újgenerációs CDU-s

2018.11.01. 15:47 Módosítva: 2018-11-01 16:19:32

Nem szabad elhallgatni a migráció körüli problémákat, hanem beszélni kell róluk, és meg kell oldani őket, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) csak így nyerheti vissza régi erejét és hitelességét, olvasható abban az írásban, amelyet Jens Spahn, a CDU fiatal nemzedékének legfontosabb alakjaként számon tartott politikus jelentetett meg a Frankfurter Allgemeine Zeitungban (FAZ).

Miután Merkel hétfőn bejelentette, hogy decemberben nem indul újra a CDU elnöki posztjáért, több jelölt és önjelölt tűnt fel. Közülük az egyik esélyes befutó a 38 éves Jens Spahn, aki mögött már komoly politikai karrier áll. A homoszexualitását nyíltan vállaló, rendkívül ambiciózus, politikai értelemben konzervatív Jens Spahn jelenleg Merkel kormányának egészségügyi minisztere. Spahn már 2015-ben kiadott egy könyvet, amelyben az állam kudarcát járta körül a migrációval kapcsolatban, nyílt, tabumentes vitát követelt a kérdésről, miközben erősen kritizálta Merkel wilkommenskulturját.

Spahn a cikkben ismerteti programját a pártelnöki posztra.  Elemzők szerint jelzésértékű, hogy a cikk ebben az újságban jelent meg, Angela Merkel ugyanis 1999-ben éppen egy FAZ-vendégkommentárban szólította fel távozásra korábbi mentorát, Helmut Kohl kancellárt. Jens Spahn azt írja: Merkel csaknem két évtizeden keresztül sikeresen irányította a CDU-t, és a Kohl-korszak után átvezette egy új korszakba, amiért a párt köszönettel tartozik neki.

Most ismét korszakváltás zajlik, ezért nemzedékváltást kell végrehajtani a CDU-nál.

Spahn szerint nem jobboldali fordulatra van szükség, hanem a modern konzervativizmus politikájára: "minden politikai stílusnak megvan a maga korszaka, a mi korszakunk pedig modern és értéktudatos, digitális és analóg, európai és nemzeti, vállalkozóbarát és szociális, nőies és férfias" - olvasható az MTI által készített összefoglalóban.

Spahn szerint mindennek a CDU vezetésében is meg kell mutatkoznia. A pártnak újra meg kell határoznia a keresztény és demokrata politika lényegét, és nem másokból kell kiindulnia. Tevékenységét nem határozhatja meg a párttól jobbra elhelyezkedő "bomlasztók demagógiája" - utalt az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű pártra, de szerinte ugyanez érvényes a Zöldek "látszólag modern populizmusára" is.  A CDU-tól szerinte főleg azért állnak át szavazók az AfD-hez és a Zöldekhez, mert nem világos, hogy miről szól a politikája: " Csak akkor vagyunk vonzók, ha saját válaszokat adunk a nagy társadalmi kérdésekre, és megmutatjuk, miként lehet ezeket lefordítani jó és konkrét politikára".

Spahn azt írja: a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének kezdettől fogva a biztonság és a jogállamiság volt az egyik legfontosabb témája. A jogállam és a közbiztonság alapvető feltétel a liberális európai társadalmak működéséhez, mert csak ezek révén nyílik tér a szabadságnak és az individualitásnak.  Spahn szerint

a migráció kérdése az elefánt a szobában, vagyis a fő probléma vagy tabu, amelyet mindenki lát, de senki nem beszél róla.

A migráció kérdését "sok polgár szerint nem tárgyaltuk ki és nem oldottuk meg", írja a politikus. Az EU-s külső határ hatékony védelme, az Európán belüli elosztás és a sikeres integráció feltételeinek megteremtése régóta beteljesítetlen ígéret - fogalmazott.

Németország továbbra is a rendezetlen bevándorlás célpontja, és a túlnyomórészt férfiakból álló bevándorlók csoportja évente akkora nagyságrendet jelent, mint egy Kassel vagy Rostock méretű (kb. 200 ezer fős) város lakossága. Ezt a folyamatot korlátozni kell, és jobban kell irányítani, a menedékjogi szabályozást és az előkészítés alatt álló bevándorlási törvényt pedig át kell dolgozni, és a két területet okosan szét kell választani egymástól.

Angela Merkel az utóbbi hetekben a 2015-ös menekülthullámmal kapcsolatos döntések körüli viták beszüntetését sürgette, de Spahn szerint ez nem ilyen egyszerű:

a német társadalom nem teljesíti azt a jámbor kérést, hogy egyszerűen ne is beszéljünk többé 2015 szeptemberéről, mert nem tűnnek el a fejekből azok a képek, amelyek alapján az az érzés keletkezett, hogy az állam és a politika elveszítette az ellenőrzést a folyamatok felett.

A CDU/CSU pártszövetség vezetésében három éve tart az ádáz vita arról a kérdésről, hogy helyes volt-e beengedni a menedékkérőket 2015 szeptemberében. A két párt nemigen jutott közös megoldásokra, mert a felszín alatt valójában arról szól a vita, hogy kinek volt igaza.

Erőnket és egységünket csak akkor szerezhetjük vissza, ha túllépünk ezen a régi csatán, és előremutató, nyílt vitát folytatunk arról, hogy mi szükséges a humanitás, a menekültek támogatása, a rend és az ellenőrzés összeegyeztetéséhez.

Azzal kapcsolatban, hogy egy másik esélyes elnökjelölt, Annegret Kramp-Karrenbauer főtitkár szerint a CDU/CSU úgy járhat a menekültpolitikával, mint a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) az Agenda 2010 nevű - szociális megszorításokat tartalmazó - programmal, amely több mint egy évtizede belső konfliktusokkal terheli a szociáldemokratákat és visszavetette választói támogatottságukat, Jens Spahn úgy vélte: a menekültpolitika csak akkor vezet az SPD sorsához hasonló hanyatláshoz, ha a vitát nem viszik el a döntésig, hanem eredmény nélkül berekesztik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?