Jenő
-3 °C
6 °C

Németországban sem volt még ilyen meleg

2018-10-20T164633Z 1233999563 RC1DF9CEC180 RTRMADP 3 GERMANY-WEA
2018.11.02. 21:08 Módosítva: 2018-11-02 21:47:15

Nem csak nálunk, Magyarországon dőlnek melegrekordok, Németországban az idei lett a legmelegebb év a rendszeres mérések több mint 130 évvel ezelőtti kezdete óta, írja az MTI a német meteorológiai szolgálat, a DWD pénteki adatai alapján.

A januártól októberig tartó időszakban az átlaghőmérséklet 11,6 Celsius-fok volt, ami a legmagasabb érték a mérések 1881-es kezdete óta, 2,2 Celsius-fokkal haladja meg a 9,4 Celsius-fokos sokévi átlagot. Csak februárban és márciusban volt az átlagosnál hidegebb az időjárás Németországban.

A felmelegedés trendszerű, az ezredforduló óta csak egyszer, 2010-ben, volt a sokévi átlagnál hidegebb a január-októberi időszakban, és az idei már a harmadik történelmi rekord a 2007-es és a 2014-es csúcs után.

Az aszály miatt drágul az üzemanyag

A meleg egyúttal szárazsággal is jár, Berlinben például áprilistól október közepéig nem volt számottevő csapadék, az ország egészét tekintve pedig a tavalyinál 20 százalékkal kevesebb búzát takarítottak be.

A folyók apadása is súlyos gondot okoz, főleg a Rajnán, amelyen keresztül az ország nagy részét ellátják üzemanyaggal. A tartályhajók az alacsony vízállás miatt a lehetséges mennyiség felét vagy annál is kevesebbet tudnak szállítani.

Az ellátási nehézségek miatt a gázolaj országos literenkénti átlagára az október elején regisztrált 1,34 euróról (430 forint) 1,42 euróra (457 forint) emelkedett a hónap végére, holott a nyersolaj világpiaci átlagára több mint 10 százalékkal csökkent.

A Die Welt szerint az egyik kútnál 1,98 euróra (több mint 635 forintra) emelték a gázolaj literenkénti árát, mert egyszerűbbnek látták az irreálisan magas árral elriasztani az autósokat, mint mindenkinek külön elmagyarázni, hogy nincs elég üzemanyag.

A kormány közben a fenyegető üzemanyaghiány miatt a napokban megnyitotta a stratégiai olajkészleteket a piaci szereplők számára, a nagykereskedők érdekképviselete pedig a vasárnapi kamionstop felfüggesztését sürgeti, hogy az üzemanyag-szállító tartálykocsik minél több töltőállomásra eljuttathassák az utánpótlást.

Borítókép: Reuters / Hannibal Hanschke

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?