Jenő
-3 °C
6 °C

Az ellenzék fontos győzelmeket aratott a lengyel választáson

2018.11.04. 21:56

A lengyel helyhatósági választás második fordulója után Krakkóban és Gdańskban is megmaradnak az ellenzéki Polgári Koalíció (KO) jelöltjeként induló, régi polgármesterek - derült ki az exit poll felmérésekből, amelyeket a Gazeta Wyborcza közölt.

Krakkóban a 2002 óta polgármester Jacek Majchrowski a szavazatok 64,6 százalékát szerezte meg, legyőzve így az országos szinten kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) jelöltjét, Malgorzata Wassermant. Majchrowskit a KO - a Polgári Platform (PO) és a Modern (Nowoczesna) szövetsége - indította

Gdańskban az 1998 óta polgármester Pawel Adamowicz - akit az ellenzék támogatott - a szavazatok 64,7 százalékával győzött a PiS jelöltjével, Kacper Plazynskival szemben.

Kielcében Bogdan Wenta, a lengyel férfi kézilabda-válogatott volt kapitánya győzött. Wenta a KO által is támogatott függetlenként indult az eddigi polgármesterrel, Wojciech Lubawskival szemben. Lubawski is függetlenként indult, a PiS támogatásával.

Az október 21-i első fordulóban nyolc vajdasági székhelyen, ezen belül a fővárosban, Varsóban győztek a KO által támogatott jelöltek, általában az évek óta regnáló polgármesterek. Két hete kilenc vajdaságban győzött a PiS, míg az ellenzéki KO hét vajdaságban kapta a legtöbb szavazatot.

Az eredményt akkor a PiS elnöke, Jarosław Kaczyńskiúgy értékelte: ez jó előrejelzés a jövő évi parlamenti választásokra nézve. A PO elnöke, Grzegorz Schetyna viszont nyilvánvalóan ellenkezőleg értelmezte: a szavazás első lépést jelent az ellenzék jövőbeli győzelméhez.

Második fordulót 649 községben, illetve városban tartottak, ott ahol két héttel ezelőtti első fordulóban a polgármester-jelöltek egyike sem szerezte meg a szavazatok több mint ötven százalékát. A 16 vajdasági székhely közül ötben került sor második fordulóra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?