Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Meleg, indián, muszlim, fiatal: sok elsőzés volt a választásokon

2018-11-07T031538Z 1098420886 HP1EEB709210T RTRMADP 3 USA-ELECTI
2018.11.07. 05:28

Sok történelmi elsőzés volt a 2018-as félidős választásokon az USA-ban. Többek között megválasztották a legfiatalabb női kongresszusi képviselőt, az első meleg kormányzót, és az első női muszlim és indián képviselőket is.

Az elsőzések közül ezek voltak a legérdekesebbek:

  • a 29 éves, demokrata Alexandria Ocasio-Cortez lett a legfiatalabb nő, akit kongresszusi képviselővé választottak,
  • megválasztották az USA első nyíltan meleg kormányzóját is: a demokrata Jared Polis nyerte a coloradói kormányzóválasztást.
  • Az első két indián származású kongresszusi képviselő is megvan: a demokrata Debra Haaland Új-Mexikóban, a szintén demokrata Sharice Davids Kansasben nyert.
  • És először választottak meg muszlim nőket a Kongresszusba, szintén egyből kettőt is: a palesztin származású demokrata Rashida Tlaib könnyedén nyerte Michigant, a szomáliai származású Ilhan Omar pedig Minesottában nyert.
  • A demokrata Ayanna Pressley Massachusettsben nyert, ő lesz az első fekete nő, aki az államot a kongresszusban képviseli.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?