Trump szerint Macronnal jó barátok és mindketten erős Európát akarnak

2018.11.10. 13:50

Esős szombat reggelen érkezett meg Donald Trump amerikai elnök az  Elysee-palotához, ahol Emmanuel Macron, francia elnök várta. A találkozó nem a legjobb előjelekkel indult, azok után, hogy az országba érkezése után Trump egyből a francia elnököt bírálta egy Twitterre írt üzenetben. 

Trump a CNN beszámolója alapján mondta, hogy francia kollégájával jól tudnak együtt dolgozni, és szerinte Macron tisztában van vele, hogy az Egyesült Államok kapacitásai végesek és Franciaországnak is jobban ki kell vennie a részét a NATO feladataiból. Macron felhívta rá a figyelmet, hogy a közös európai hadsereggel kapcsolatos tervei összhangban állnak Trump elképzeléseivel arról, hogy Franciaország vállaljon nagyobb részt a NATO finanszírozásából. Trump szerint mindketten egy erős Európát akarnak és a legjobb és leghatékonyabb módszert keresik ennek megvalósítására.

Trump arról is beszélt, hogy Macronnal jó barátok lettek és sok bennük a közös. Trump az első világháború lezárásának évfordulójának alkalmából  érkezett az országba és erről azt írta Twitteren, hogy "Van jobb annál, mint megünnepelni az emberiség egyik legvéresebb és legrosszabb háborújának a végét?"

A két first lady is köszöntötte egymást az elnöki palota előtt, akik óvatos puszit adtak a másiknak, majd pózoltak egy ideig a kameráknak. A beszámolók szerint ők is részt vesznek majd a kétnyelvű egyeztetések egy részén. 

A rossz időre hivatkozva Trump megváltoztatta a programját és nem látogatja meg a temetőt, ahol 2300 az első világháborúban elhunyt sírja található. Az amerikai delegációt John Kelly vezérkari főnök képviseli majd. 

Trump és Macron találkozói korábban nem mentek simán, az első kézfogásukat hosszan elemezték a szakértők, az amerikai elnök Brigitte Macronhoz fűzött megjegyzéséből pedig kisebb botrány lett.