Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Trump szerint Macronnal jó barátok és mindketten erős Európát akarnak

2018.11.10. 13:50

Esős szombat reggelen érkezett meg Donald Trump amerikai elnök az  Elysee-palotához, ahol Emmanuel Macron, francia elnök várta. A találkozó nem a legjobb előjelekkel indult, azok után, hogy az országba érkezése után Trump egyből a francia elnököt bírálta egy Twitterre írt üzenetben. 

Trump a CNN beszámolója alapján mondta, hogy francia kollégájával jól tudnak együtt dolgozni, és szerinte Macron tisztában van vele, hogy az Egyesült Államok kapacitásai végesek és Franciaországnak is jobban ki kell vennie a részét a NATO feladataiból. Macron felhívta rá a figyelmet, hogy a közös európai hadsereggel kapcsolatos tervei összhangban állnak Trump elképzeléseivel arról, hogy Franciaország vállaljon nagyobb részt a NATO finanszírozásából. Trump szerint mindketten egy erős Európát akarnak és a legjobb és leghatékonyabb módszert keresik ennek megvalósítására.

Trump arról is beszélt, hogy Macronnal jó barátok lettek és sok bennük a közös. Trump az első világháború lezárásának évfordulójának alkalmából  érkezett az országba és erről azt írta Twitteren, hogy "Van jobb annál, mint megünnepelni az emberiség egyik legvéresebb és legrosszabb háborújának a végét?"

A két first lady is köszöntötte egymást az elnöki palota előtt, akik óvatos puszit adtak a másiknak, majd pózoltak egy ideig a kameráknak. A beszámolók szerint ők is részt vesznek majd a kétnyelvű egyeztetések egy részén. 

A rossz időre hivatkozva Trump megváltoztatta a programját és nem látogatja meg a temetőt, ahol 2300 az első világháborúban elhunyt sírja található. Az amerikai delegációt John Kelly vezérkari főnök képviseli majd. 

Trump és Macron találkozói korábban nem mentek simán, az első kézfogásukat hosszan elemezték a szakértők, az amerikai elnök Brigitte Macronhoz fűzött megjegyzéséből pedig kisebb botrány lett. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?