Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
1 °C
4 °C

Szijjártó az ukrán hadiállapotról: Csak egy forgatókönyv van

2018.11.27. 17:21

Magyarország teljes mértékben kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett. Ez mindig része volt a magyar külpolitikának, és marad a jövőben is – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter kedden.

Ukrajna tíz megyéjében szerda reggel hadiállapot lép életbe a kijevi parlamenti hétfői szavazása értelmében. Budapesti sajtótájékoztatóján a magyar külügyminiszter arról is beszélt, hogy Kárpátalja, ahol 150 ezer magyar él, nincs ezek között.

A tapasztalatok alapján csak egy forgatókönyv vezethet ki ebből a súlyos helyzetből, mégpedig az, ha felújítják és megerősítik a minszki négyek együttműködését – idézte Szijjártót az MTI.

Ukrajna és Oroszország viszonya azután vált ismét feszültebbé, hogy vasárnap egy orosz határőrhajó szándékosan nekiment három, terv szerint haladó ukrán hadihajó egyikének. Az ukrán hadihajók az odesszai kikötőből indultak el, és a Kercsi-szoroson át az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolba tartottak. Útjukat a nemzetközi normák szerint előre bejelentették. 

Az első incidens után néhány órával az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrsége a Kercsi-szorosból kifelé haladó hajókra már tüzet nyitott, aminek következtében az eddigi adatok alapján hat ukrán tengerész megsebesült, közülük kettő súlyosan. Ezután mindhárom hajót orosz különleges egységek szállták meg.