Bíróság előtt bűnösnek vallotta magát az orosz kémnő

2018.12.13. 20:59

Bűnösnek vallotta magát Maria Butina, aki kémekdés vádjával állt bíróság elé csütörtökön

Butina vallomásában Alexander Torshint nevezte meg közvetlen felettesének, aki az Orosz Központi Bank  nemrég nyugdíjba vonult elnökhelyettese volt. 

Maria Burtina rendőrségi felvétele
Maria Burtina rendőrségi felvétele
Fotó: Handout / Reuters

A nő nagy befolyással rendelkező amerikai üzletemberekkel szeretett volna kapcsolatot kialakítani, és a gazdasági szereplőkön keresztül kívánt befolyást elérni az amerikai politikában. 

A nő együttműködése a hatóságokkal annak a reményében történik, hogy a későbbiekben jogalapot biztosítson az ítélet enyhítésénél a védelemnek. A nő beleegyezett, hogy maximálisan együttműködik a hatóságokkal, átad minden bizonyítékot, ami bűncselekmények elkövetését igazolja, és tanúskodni fog a Washingtonban vagy egyéb bíróságokon is ezekben az ügyekben. 

A nő maximum 5 éves letöltendő börtönbüntetést kaphat, és minden bizonnyal kiutasítják az országból a büntetés letöltése után. Az ítélethirdetést februárra tűzték ki. 

A vád szerint legkésőbb 2015 márciusában kezdett a nő ügyködni, amikor “a diplomáciai projekt leírása” címen, egy vázlatot küldött Torshinnak és pár egyéb résztvevőnek. 

Ebben leírja, hogy nem hivatalos csatornaként szeretne közvetíteni Oroszország és az Egyesült Államok között, különösen a republikánus párton keresztül. A terv szerint Torshintól erre 125 ezer dollárt (közel 35 millió forintot) kapott volna a kapcsolati háló kiépítéséhez, aminek része lett volna olyan befolyásos, republikánus párthoz kötődő szervezetek, mint az Országos Fegyverszövetséggel (NRA), aminek szerinte különsen nagy befolyása van a republikánusok fölött. 

(CNN)