Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Nem talál kikötőt a 300 migránst kimentő NGO hajó

2018.12.22. 14:13

Nem tud hol kikötni a Proactiva Open Arms civil szervezet hajója, amely 24 óra leforgása alatt több mint 300 bevándorlót mentett ki a Földközi tengeren, Líbia partjainál. A spanyol NGO eddig Málta, Olaszország és Spanyolország hatóságaitól is engedélyt kért, hogy kikössön, de egyik ország sem hajlandó fogadni a Líbiából lélekvesztőkön Európába induló, leginkább afrikai bevándorlókat. 

Málta egyedül egy anyát és újszülőtt gyermekét fogadta be, aki még Líbiában született. A hajón utazó többi kimentett embert nemhogy fogadni nem fogadta Málta, de a hatóságok élelmet sem voltak hajlandóak adni a többieknek. 

Ennél is keményebb elutasítást kapott a szervezet és hajója Matteo Salvini olasz belügyminisztertől. A szélsőjobboldal Északi Liga vezetője a Twitteren erősítette meg, hogy nem engedélyezi a migránsokat szállító hajónak, hogy Olaszország kikötőibe jöjjön. Ez amúgy nem teljesen újdonság, Salvini belügyminiszterként már korábban kihirdette, hogy nem fogadják majd a hasonló hajókat. 

Nem ez az első alkalom, hogy a spanyol szervezet hajóit nem fogadják a Földközi-tenger kikötői, nyáron hasonlóan vissza kellett fordulniuk Olaszországból, amikor Salvini megtiltotta, hogy a tengerből kimentett bevándorlókkal kikössenek Szicíliában.