Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Trump lassítja a csapatkivonást Szíriából

4978903
2018.12.31. 18:39

Donald Trump megerősítette, hogy lassítani fogja a szíriai csapatkivonást, írja az MTI. Az amerikai elnök a döntést szokása szerint a Twitteren osztotta meg hétfőn:

Ahogy írja: "Lassan küldjük haza katonáinkat, hogy a családjaikkal lehessenek, miközben továbbra is harcolni fogunk az ISIS maradványai ellen". Trump azt is felemlegeti ebben a tweetben, hogy szerinte

ha nem Donald Trump, hanem bárki más csinálta volna Szíriában azt, amit ő, akkor az a valaki már nemzeti hős lenne.

Korábban Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor a CNN politikai vitaműsorában jelentette be, hogy a csapatkivonás lassítására fogja kérni Donald Trumpot, majd együtt ebédelt az elnökkel a Fehér Házban. A találkozó után közölte, hogy Trump megfontolja a lassított csapatkivonást, úgy, hogy közben ne gyengüljön a nemzetbiztonság.

Donald Trump, amikor bejelentette döntését a katonák kivonásáról, még úgy fogalmazott: "mindannyian hazajönnek, és most jönnek haza". Kormányzati tisztségviselők akkor azt nyilatkozták, hogy a katonák 30 napot kaptak a hazatérésre. 

A csapatkivonásról szóló váratlan döntés szinte sokkolta az Egyesült Államok szövetségeseit és az amerikai katonai és biztonságpolitikai szakembereket. James Mattis védelmi miniszter erre hivatkozva nyújtotta be lemondását és távozott Brett McGurk, az Iszlám Állam elleni küzdelem koordinálásával megbízott különleges nagykövet is. 

Az Egyesült Államok 2015 őszétől kezdve van jelen Szíriában. Barack Obama akkori amerikai elnök kis létszámú kontingenst küldött az országba, azzal a céllal, hogy az amerikai katonák segítsenek kiképezni az Iszlám Állam ellen harcoló helyi kurdokat. 2015 óta a Szíriában állomásozó amerikai katonák létszáma mostanra mintegy 2000-re növekedett. Az Egyesült Államok részt vesz abban a nemzetközi koalícióban is, amely légicsapásokat mér az Iszlám Állam terroristáira.

Nyitókép: az iraki és szíriai ISIS egységek ellen harcoló amerikai tűzérségi egység gyakorlatozik egy iraki bázison 2018. december 2-án (Capt. Jason Welch/ 3rd Cavalry Regiment Public Affairs)