Ferenc, Olívia
-3 °C
3 °C

Várandós palesztin nő meggyilkolása miatt fogtak el öt telepest Izraelben

2019.01.06. 19:05 Módosítva: 2019.01.06. 19:06

A Sin Bet nevű izraeli belbiztonsági szolgálat letartóztatott öt tizenéves telepes fiatalt egy várandós palesztin nő megölésének vádjával, írja az MTI. A fanatikus zsidó tizenévesek Ciszjordániában a főúthoz közeli Rehelim telepes falu Föld Gyümölcse (Prí Haárec) nevű jesivájában, vallási középiskolájában tanulnak.

A Sin Bet szerint ők dobálták kövekkel tavaly október 12-én, péntek este azt a palesztin rendszámú autót, amelyben egy nagyobb kő fejbe talált egy nyolc gyermekes, állapotos palesztin nőt. Aisa Rabi, a 47 éves palesztin családanya röviddel később belehalt sebesülésébe, férje pedig könnyebb sérüléseket szenvedett.

Az izraeli tízes kereskedelmi tévécsatorna beszámolója szerint másnap, szombaton a munkaszüneti nap vallási tilalmát megszegve szélsőséges telepesek delegációja utazott Jichár telepesfaluból a kődobálással gyanúsított tizenévesekhez. Információk szerint arról próbálták "felvilágosítani" őket, hogy miként tudnak ellenállni a Sin Bet kihallgatásain, tippeket adtak a kihallgatások elviselésére, s felszólították őket, hogy hallgassanak és ne feleljenek a nyomozók kérdéseire.

A Sin Bet terrortámadással és gyilkossággal gyanúsítja a tizenéveseket, akik közül hármat már múlt vasárnap, kettőt pedig pénteken fogtak el. A gyanúsítottak tagadják, hogy ők lettek volna a kődobálók.

Szélsőségesen jobboldali telepesek szombat este és vasárnap a letartóztatások ellen tüntettek Jeruzsálemben, és kegyetlen bánásmóddal vádolták a Sin Bet szervezet kihallgatóit.

A karácsonykor leköszönt izraeli parlament az utóbbi években jelentősen megszigorította a terrortámadások elkövetőinek büntetését, például egy 2015-ben elfogadott törvény szerint akár húsz évet is kaphat, aki kövekkel dobál autókat.