Sára, Márió
-4 °C
4 °C

May szerint mindenképpen megtartják a sorsdöntő brexitszavazást

2019.01.06. 13:20

Theresa May szerint a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodás ellenzőinek feladata lenne, hogy más megoldásokat javasoljanak, ha a jelenlegi egyezményt nem tudják elfogadni. A brit miniszterelnök a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában beszélt erről az MTI szerint. 

Azt mondta, hogy brexit-megállapodás bírálói közül eddig senki nem állt elő alternatív javaslatokkal.

Megerősítette, hogy a megállapodásról szóló, decemberről elhalasztott alsóházi szavazást január közepén mindenképpen megtartják.

Theresa May elmondta: ha az alsóházi képviselők ezen a voksoláson elvetik az Európai Unióval kötött egyezményt, senki nem tudja megmondani, hogy onnantól mi történne, az ország „feltérképezetlen területen” találná magát.

A brit kormányfő szerint a parlamentben a Munkáspárt, a legnagyobb brit ellenzéki erő, amely mindenféle egyezséget elutasít, és „politikai játszmákra” használja fel a brexitet, igyekezve a lehető legnagyobb káoszt előidézni, vannak olyanok, akik újabb népszavazást szorgalmaznak az EU-tagságról a brexit-folyamat leállítása végett, és vannak, akik „a számukra tökéletes brexitet szeretnék látni”.

Nekik üzenem: ne engedjék, hogy a tökéletesre irányuló törekvés a jó ellenségévé váljon, mert ez azzal a veszéllyel jár, hogy egyáltalán semmiféle brexit nem lesz

– fogalmazott Theresa May.

Arra a kérdésre, hogy ha a parlament megszavazna egy esetleges indítványt az EU-tagságról szóló újabb referendumról, akkor ő kiírná-e a népszavazást, a brit miniszterelnök kijelentette: személyes véleménye szerint nem lenne helyénvaló ismét népszavazást rendezni a brit EU-tagságról, mivel az megosztaná az országot.

Hozzátette: a népszavazást már nem lehetne megtartani a brit EU-tagság megszűnésének március 29-i időpontja előtt; egy ilyen döntés nyomán ki kellene terjeszteni a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelye alapján zajló tárgyalási folyamat határidejét.