Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Olasz miniszterelnök: Ha nem szállhatnak partra a menekültek, repülővel megyek értük és elhozom őket.

2019.01.09. 07:45

Ha nem szállhatnak partra, repülővel megyek értük és elhozom őket magammal.

- jelentette ki Giuseppe Conte olasz miniszterelnök a RAI olasz köztelevízióban kedd este a december 22. óta Málta partjainál veszteglő migránsokról. A miniszterelnök koalíciós partnere, egyben belügyminisztere, Matteo Salvini álláspontját kritizálta, aki továbbra is nemet mond a menekülteket szállító hajó kikötésére.

Az ideológiailag nem éppen tiszta profillal rendelkező, populista Öt Csillag Mozgalom által jelölt miniszterelnök kijelentette, Olaszország kész befogadni a nőket és gyermekeket. Hangsúlyozta, hogy a szigorú migrációs politikának is "van egy határa". Korábban Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom vezetője is szorgalmazta a nők és gyerekek befogadását.

Matteo Salvini azonnal reagált a Twitteren, és leszögezte,

az ő belegyezésével senki sem fog Olaszországba érkezni. És ha másvalaki behozza a migránsokat Olaszországba, vállalja ezért a felelősséget.

Az Orbán Viktor európai szövetségeseként számon tartott politikus megjegyezte, hogy

amíg nem állítják le az embercsempészeket és az őket segítőket, újabb ezrek kelnek útra és veszítik életüket. Olaszországba csak az jöhet, akinek engedélye van erre, én nem változtatok állásfoglalásomon.

Nem ez az első alkalom, hogy az egyébként válságosnak már alig nevezhető migráció miatt vita alakul ki a római kormányban. Augusztusban az olasz parti őrség Diciotti nevű hajóján tartózkodó 179 menedékkérőt Matteo Salvini egy hétig nem engedte kikötni, majd partra szállni, miközben az olasz kormány több más politikusa is ezt szorgalmazta. Salvini abból a szempontból nyerő helyzetből tudja megvívni ezeket a csatákat, hogy a szélsőjobboldali Ligának jót tett a kormányzás, és a január eleji közvélemény-kutatások által mért 32 százalékos támogatottságával magabiztos fölényre tett szert a migrációs témában defenzívába szorult, 25-26 százalékos támogatottságú koalíciós partnerével szemben.

Kedden egyébként nyolc nyugat-európai tagállam, illetve a soros elnöki tisztséget jelenleg betöltő Románia jelezte, hogy hajlandó lenne befogadni embereket a Málta partjainál veszteglő két mentőhajóról, de ez még nem jelenti az ügy lezárását. Valletta ugyanis egyelőre ragaszkodik ahhoz, hogy nem csak a most érkező, de az elmúlt hetekben partra szállított menedékkérőket is osszák szét az uniós tagállamok között. Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter megerősítette, hogy Németország egy közös, európai megoldás részeként hajlandó részt venni a Máltán partra szállított emberek befogadásában.

A Sea Watch és a Sea Eye német civil szervezetek által üzemeltetett két hajón 49 menedékkérő van, köztük nők és kisgyermekek, a kimentettek közül pedig néhányan éhségsztrájkba kezdtek. Málta megengedte, hogy a rossz időjárás miatt a parti vizeire hajózzanak, de nem adott kikötési engedélyt, hogy ne teremtsen precedenst civil szervezetek hajóira emelt menedékkérők befogadására.

Frissítés: Szerda délben a máltai miniszterelnök bejelentette, hogy végül partra engedik a menedékkérőket, akiket utána szét is osztanak a nyolc jelentkező befogadóország között.

(MTI)