András, Andor
-3 °C
3 °C

Megkéselték a gdanski polgármestert, újra kellett éleszteni

K EPA20190114021
2019.01.13. 21:42

Megkéselték az észak-lengyelországi Gdansk polgármesterét, Pawel Adamowiczot vasárnap este egy jótékonysági célú rendezvényen, a politikust újra kellett éleszteni, majd kórházba szállították, írja az MTI.  

A politikust hétfőre virradóra megműtötték, de orvosai szerint még mindig életveszélyes állapotban van.

A műtét öt órán át tartott. Tomasz Stefaniak, az egyik műtőorvos a gdanski egyetemi kórházban végrehajtott műtét után újságíróknak nyilatkozva azt mondta: "a következő órák döntő fontosságúak lesznek". Adamowicz szívét súlyos, a rekeszizmát és más hasi szerveit enyhébb sérülések érték. A vérátömlesztéshez 41 egységnyi vért használtak fel - tette hozzá a sebész.

A gdanski főpolgármesteri hivatal szóvivője arról tájékoztatta a PAP hírügynökséget, hogy Adamowiczot egy "éles tárggyal" támadták meg az egyik legnépszerűbb lengyelországi karitatív gyűjtést záró ünnepségen.

A lengyel közszolgálati hírtelevízió (TVP Info) úgy tudja, hogy késelés történt, az elkövetőt őrizetbe vették. A TVN24 kereskedelmi hírtévének a gdanski rendőrkapitányság szóvivője azt mondta, hogy a támadó egy 27 éves férfi volt. Mindkét hírtévé úgy tudja, hogy Adamowicz állapota súlyos, elkezdődött a műtétje. A TVN24 szerint Adamowiczot egy vagy két késszúrás érhette.

A támadó késével hadonászik a színpadon, miután leszúrta Pawel Adamowiczot, Gdansk polgármesterét egy gdanski jótékonysági rendezvényen 2019. január 13-án
A támadó késével hadonászik a színpadon, miután leszúrta Pawel Adamowiczot, Gdansk polgármesterét egy gdanski jótékonysági rendezvényen 2019. január 13-án
Fotó: Anna Rezulak / MTI

Adamowicz több ciklus óta vezeti Gdansk városát polgármesterként. A jelenleg az országos szinten ellenzékben lévő Polgári Platform alapító tagja, a tavaly októberi helyhatósági választásokon független jelöltként választották újra.

A támadást Andrzej Duda államfő, Mateusz Morawiecki kormányfő és Joachim Brudzinski belügyminiszter azonnal elítélte.

"Utasítottam Joachim Brudzinski belügyminisztert, hogy folyamatosan tájékoztasson a helyzetről" - írta Morawiecki a Twitteren.

Joachim Brudzinski "a legsúlyosabb elmarasztalást megérdemlő tettnek", "elképzelhetetlen barbárságnak" minősítette a támadást.

(Borítókép: Feltehetőleg Pawel Adamowicz gdanski polgármestert szállító mentőautó a lengyelországi Gdanskban 2019. január 13-án. Fotó: Adam Warzawa / MTI)