A demokraták az évértékelője elhalasztására kérik Trumpot

2019.01.16. 17:51

Nancy Pelosi, az amerikai kongresszus képviselőházának demokrata párti elnöke az Unió állapotáról szóló évértékelő beszéd elhalasztására kéri Donald Trumpot abban a levélben, amelyet az elnöknek írt hétfőn. A január 29-én esedékes beszéd elhalasztását Pelosi a részleges kormányzati leállásra hivatkozva kérte.

„Hacsak a teljes kormányzati munka nem indul újra még a héten, azt javaslom, hogy közösen határozzunk meg egy következő, megfelelő dátumot, amikor majd a teljes kormányzat dolgozik már." Megjegyezte még, hogy mivel a titkosszolgálat és a belbiztonsági minisztérium munkatársai – akiknek feladata a fontos országos események biztonságának garantálása – nem kaptak fizetést a 26. napja tartó részleges kormányzati leállás miatt, ezért a beszéd kongresszusi megtartása „biztonsági aggodalmakat" vet fel.

Trump viszont szerda reggel is a demokratákat vádolta a már három és fél hete tartó, rekordhosszú leállás miatt. „Egyre nyilvánvalóbb, hogy a radikális Demokrata Párt a nyitott határok és a bűnözés" híve, írta. Hozzátette még, hogy szerinte a demokraták semmit nem akarnak tenni a déli határokon kialakult nagy humanitárius válság megoldásáért.