Emma
-2 °C
6 °C

Hetvenkilencre emelkedett a mexikói vezetékrobbanás halálos áldozatainak száma

2019.01.20. 06:53

Hetvenkilencre emelkedett a Mexikó középső részén, egy illegálisan megcsapolt üzemanyag-vezetéknél történt robbanás halálos áldozatainak száma, és hatvanhat sérültet kezelnek a helyi kórházakban égési sebekkel - közölte Omar Fayad, Hidalgo tagállam kormányzója helyi idő szerint szombaton este, írja az MTI.

Hangsúlyozta, a legfontosabb teendő a sérültek állapotának stabilizálása. Fayad szerint sok sérült állapota rosszabbra fordult, néhányan a testük nagy részén megégtek. Hozzátette, hogy a legsúlyosabban sérült fiatalokat a texasi Galvestonba szállították kezelésre.

Raul Arroyo, hidalgói főügyész szerint 54 holttest annyira összeégett, hogy jelentős időt vehet igénybe azonosításuk.

szerencsétlenség épp három héttel azután következett be, hogy Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök kampányt hirdetett azok ellen a bandák ellen, amelyek országszerte illegálisan megcsapolják az üzemanyag-vezetékeket, évente mintegy 3 milliárd dollár veszteséget okozva az államnak.

A helyszínen többen is azt mondták a Reuters hírügynökségnek, hogy Obrador kampánya óta üzemanyaghiánytól szenvednek a környéken. "Mindenki jött, hátha tud szerezni egy kis benzint a kocsijához, hiszen a kutakon már nem maradt" - mondta az ötven éves Isaias Garcia. A helyi földműves két szomszédjával ment ki a megcsapolt vezetékhez, de tisztes távolságból várakoztak a kocsijukban ülve.

"Üzemanyaghiány volt, az emberek pedig így, vagy úgy, de képesek akartak maradni a mozgásra" - mondta a 44 éves Ernesto Sierra. Mint mondta, egyesek fazékkal jöttek merni az üzemanyagból.

A robbanás előttről készült videófelvételeken embereket lehet látni, ahogy vödrökbe gyűjtik az üzemanyagot katonák jelenlétében. Obrador védelmébe vette azt, hogy a fegyveres erők nem avatkoztak közbe, elkerülve a konfliktust a nagyszámú emberrel, akik csak némi ingyen benzinhez akartak jutni.

Veronica Jimenez helyi újságíró szerint több mint háromszáz ember gyűjtötte az üzemanyagot. "Családokat láttam: anya, apa, gyerekek. Mintha egy parti lett volna ... egy pillanatra még az emberek örömét is hallani lehetett" - számolt be a Reutersnak Jimenez. Amikor a robbanás bekövetkezett az emberek szétszaladtak segítségért kiáltva, néhányan megégtek. "Egyes emberek bőre lejött ... nagyon taszító és borzalmas volt, sikoltoztak és sírtak. Férjük, testvérük, vagy családtagjaik nevét kiabálták" - fűzte hozzá.

A mexikói állami olajvállalat, a Pemex közlése szerint a Tuxpan és Tula városok között futó vezeték péntek este 7 óra körül robbant be, néhány órával azután, hogy Tlahuelilpan külterületén tolvajok illegális csapoló nyílást fúrtak rajta, s a helybéliek vödrökben próbálták felfogni a szétfolyó üzemanyagot. A robbanást követően készült videókon pánikszerűen menekülő emberek láthatók és az éjszakai égen a vezetékből magasra csapó lángcsóvák.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport