Meghallgatták Macron agresszív biztonsági főnökét

2019.01.21. 19:35
Most azt vizsgálták, hogy az elbocsátott volt munkatárs miért flangál a világban diplomata-útlevéllel.

Alexandre Benalla, Emmanuel Macron francia elnök volt biztonsági főnöke nem válaszolt érdemben hétfőn a francia szenátus jogügyi bizottsága előtti meghallgatásán a diplomáciai útleveleit érintő kérdésekre. A dokumentumok feltételezhetően visszaélésszerű használata miatt a volt testőr ellen múlt héten újabb ügyészi vizsgálat indult - írja az MTI.

Az államfő 27 éves volt bizalmi embere elismerte, hogy elkövetett bizonyos hibákat, de jelezte, hogy a diplomáciai útlevelek kiadásának, birtoklásának, illetve visszaadásának körülményei a jelenleg ellene folyó jogi eljárás tárgya, így az azokra vonatkozó kérdésekre nem válaszolt.

Csapkodott össze-vissza

A francia elnök volt biztonsági főnöke egy brutális videó tanulsága szerint egy májusi diákmegmozduláson tüntetőket bántalmazott. Rendőrségi rohamsisakban, de civilben, láthatóan teljesen begőzölve össze-vissza rángatott egy fiút és egy lányt, ahol érte, ütötte-vágta őket, természetesen csak a rohamrendőrök biztonságot adó gyűrűjében, majd az értelmetlen ütlegelést nem követte semmilyen egyéb rendőrségi intézkedés, igazoltatás, csakúgy otthagyták az áldozatokat a kövön.

Végül Macron a közvélemény nyomására elbocsátotta munkatársát. Az eset kivizsgálására felállított parlamenti vizsgálóbizottság előtt Gérard Collomb belügyminiszter minden felelősséget az elnöki hivatalra hárított, amit Macron árulásként értékelt, s ezzel olyannyira megromlott a két politikus közötti viszony, hogy Collomb nyíltan bírálni kezdte, a szerinte nem eléggé alázatos kormányt, amelyből szeptemberben ki is lépett.

Milyen Csádban?

A közelmúltban kiderült, hogy Benalla az elbocsátása óta 23 alkalommal használta a diplomáciai útleveleit, amelyeket pedig be kellett volna szolgáltatnia. A szenátusi biztosság előtt megerősítette, hogy ezek az utak semmilyen kapcsolatban nem álltak az elnöki hivatalban korábban betöltött munkakörével. Benalla egyebek mellett egy héttel azelőtt járt Csádban a diplomáciai útlevelével, hogy ott Emmanuel Macron decemberben hivatalos látogatást tett. A volt elnöki munkatárs ellen a májusi tüntetésen elkövetett bántalmazások miatt nyár óta, a diplomáciai útlevelek visszaélésszerű használata miatt pedig péntek óta folyik eljárás.

Benalla annyit elárult, hogy az útlevelekhez szabályosan jutott hozzá, majd elbocsátását követően az elnöki hivatal és a külügyminisztérium kérésére leadta őket 2018 augusztusban, de 2018 októberben visszakapta őket néhány személyes tárggyal együtt. Patrick Strzoda, a köztársasági elnök kabinetfőnöke múlt szerdai meghallgatásán a szenátusban elmondta, hogy Benalla tulajdonában két szolgálati útlevél is volt, amelyekhez 2018 júniusban jutott, s közülük az egyikről feltételezhető, hogy hamisított dokumentum.  • Hírek
  • Hírek