Háromszáz ember tűnt el a brazil barnaiszap-katasztrófában

000 1CO5JN
2019.01.26. 15:56 Módosítva: 2019.01.26. 16:10

Eddig kilenc halálos áldozatról számoltak be, de körülbelül 300 ember tűnt el egy brazil gátszakadásnál, és a BBC szerint az eltűnt emberek nagy része nem valószínű, hogy túléli az katasztrófát.  

A BBC összefoglalója szerint a Vale SA bányavállalat feijão-i vasércbányája melletti iszaptározó gátja szakadt át, helyi idő szerint pénteken délután egy órakor, és a lezúduló iszap egy másik gátat is magával sodort. Az iszappal elöntött területen 427 dolgozó volt, akik épp ebédeltek, amikor jött az iszap. Százan előkerültek, de tucatnyian megsérültek közülük.

Az iszapáradat előbb áthömpölygött a gátrendszeren, elsodorta, ellepte a környéken lévő házakat, amikben részint a bányában dolgozók és hozzátartozóik éltek. Az iszapár munkagépeket, autókat is elsodort, és nem kímélte a helybéliek állatait sem. Az iszap fogságába került túlélőket helikopterekkel mentik, mivel az utak teljességgel járhatatlanok.

A kormányzó szerint minimálisak az esélyek arra, hogy túlélőket találjanak. A mentésen százan dolgoznak, és kétszáz segítőt várnak még a helyszínre. A brazil elnök, akit a Vale SA bányacéghez hasonló, természetvédelemmel vajmi keveset törődő nagyvállalatok barátjaként tartanak számon, a helyszínre érkezett. A katasztrófával kapcsolatban hamar föl is merült, hogy Jair Bolsonaro vajon kitart-e környezetvédők által sokat bírált nézetei mellett.


A hatóságok összesítése szerint jelenleg 355 embert tartanak számon eltűntként, részben az átszakad gát közelében élők, részben Vila Vértico, Nova Estancia Inn és Parque das Cachoeiras települések lakói közül. Az áldozatok száma az eltűntekénél is nagyobb lehet, mert az iszapáradatban nemcsak a bánya alkalmazottai, hanem helyi lakosok is megfulladhattak.

A zagytározó egymillió köbméter iszapot tárolt. A vállalat szerint a tározót már három éve nem használták, és folyamatban volt a felszámolása. A Vale SA a világ legnagyobb vasérckitermelője és vasexportőre.

Nem először történt ebben a megyében egy iszaptározóval tragédia, 2015 novemberében 19 ember vesztette életét egy gátszakadásnál. Akkor 60 millió köbméter barnaiszap árasztotta el a környéket. Elpusztította a Bento Rodrigues nevű falut, és beszennyezte a Doce folyót. A szennyezést a folyó egészen az Atlanti-óceánig elvitte, így az óceánba is került szennyező anyag 17 nappal a katasztrófa után. Ez az iszapömlés humanitárius katasztrófát idézett elő, több száz embert kellett kiköltöztetni a folyó környékéről. Akkor minden idők legsúlyosabb környezeti katasztrófájának nevezték a 2015-ös iszapömlést.

Az eset amúgy nagyon hasonlít a 2010-es ajkai vörösiszap-katasztrófához, amiben 10 ember halt meg, több mint 150 megsebesült, és visszafordíthatatlan természeti károk keletkeztek. Az erről szóló cikkeinket itt találhatja meg

Nyitókép: Douglas Magno/AFP

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport