Emil, Csanád
9 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Újabb gát átszakadásától tartanak a brazil katasztrófa helyszínén

2019.01.27. 17:50 Módosítva: 2019.01.27. 17:55

Újabb gát átszakadásától tartanak Brazíliában ugyanott, ahol egy bánya zagytározójából pénteken óriási mennyiségű iszap ömlött ki, és legalább 37 ember meghalt, és még 250 eltűntet keresnek - közölte az MTI. 

Az új veszély miatt a hatóságok több környező településről 24 ezer ember ideiglenes kitelepítését rendelték el vasárnap.

A Vale SA bányavállalat egy zagytározójának gátja omlott le pénteken, és iszap öntötte el a környező területet a Minas Gerais állambeli Brumadinho település közelében. A katasztrófa oka egyelőre nem ismert. A bányavállalat közlése szerint 12 millió köbméter iszap ömlött ki a tározóból.

A brazil igazságügyi minisztérium máris 11 milliárd reált (2,6 milliárd eurót) zárolt a Vale SA bányavállalat vagyonából a gátszakadás okozta károk megtérítésére. Minas Gerais állam ügyészsége közölte, hogy 1 milliárd reált még péntek este, majd további 10 milliárdot szombaton zároltak a hatóságok. A pénzt az áldozatok kártalanítására és a környezeti károk enyhítésére tervezik felhasználni.

Az ügyészség arra is felszólította a vállalatot, hogy gondoskodjon azoknak az embereknek az elszállásolásáról, akik elvesztették az otthonukat az iszapömlés következtében.

A brazil kormány két nagy összegű pénzbírság megfizetésére is kötelezi a Vale SA bányavállalatot, ainek 250 millió reált (58 millió eurót) a környezetvédelmi hivatalnak, 99 millió reált (23 millió eurót) pedig a bányaipari és energetikai minisztériumnak kell megfizetni.

A mentést helyi idő szerint a vasárnap reggeli órákban folytatják. A tűzoltók abban reménykednek, hogy egy elöntött autóbuszban és vonatban még lehetnek túlélők.