Ferenc pápa: A szexualitás Isten ajándéka

2019.01.28. 19:52

A szexualitás Isten ajándéka, nem szörnyeteg, az iskolákban szükség van a szexuális nevelésre

– mondta Ferenc pápa a Panamából Olaszországba tartó repülőúton hétfőn az őt kísérő újságírók kérdéseire válaszolva. 

A pápa közép-amerikai országok kapcsán beszélt erről, ahol sokan a szexuális oktatást ellenző helyi egyházat tartják felelősnek azért, hogy kiemelkedően nagy számban lesznek terhesek fiatal lányok. Az egyházfő szerint az iskolákban szükség van a szexuális nevelésre, aminek tárgyilagosnak, ideológiai gyarmatosítás nélkülinek kell lennie, így nem mindegy, milyen oktatókat és milyen tankönyveket választanak ki erre a feladatra.

Van, ami érettebbé teszi a személyiséget, más viszont kárt okoz. Az ideális az, ha a szexuális nevelés a családokban kezdődik, de ez nem mindig lehetséges

A pápa Panamában a 34. Ifjúsági Világtalálkozón vett részt, ez volt a 26. külföldi látogatása. Beszélt még többek között arról, hogy 

  • a válság kapcsán az egész szenvedő venezuelai néppel van. Nem állhat egyik politikai fél oldalára sem, de igazságos és békés megoldást szorgalmaz erőszak és vérontás nélkül. 
  • A migrációt továbbra is összetett problémának tartja. Szerinte mindig fel kell tenni a kérdést, hogy egy adott országot vajon nem a bevándorlók teremtették-e meg. Emlékeztetett, hogy honfitársai, az argentinok és az Egyesült Államokban élők is "mind migránsok". Ferenc pápa az óvatos politika példájaként Svédországot említette, ahol korábban sokakat befogadtak, de a svédek tavaly azt mondták, megállnak egy kicsit, mivel már nem tudták teljesíteni az integrációt. 
  • A templomoktól eltávolodott fiatalok kapcsán elmondta, hogy "a pásztoroktól függ, hogy a nyáj ne szóródjon szét". Szólt a szerinte "álszent" katolikusokról is, akik minden vasárnap templomba járnak, de aztán feketén fizetik munkásaikat, kizsákmányolják embertársaikat, és a Karib-szigetekre mennek vakációzni. Ezek rossz példamutatása is eltávolítja az embereket az egyháztól.
  • A szexuális visszaéléssel vádolt papokkal kapcsolatban pedig azt mondta, először is az egyháznak tudomásul kell venni a történteket, és tudnia kell, mit kell tennie. A pápa szerint gyakran az egyházmegyékben nem tudják, mit kell tenni, ezért egyértelmű "protokollra", vagyis intézkedésrendszerre van szükség. 

(MTI)