Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
16 °C
28 °C

Orbán: Álhírekkel akarnak zavart kelteni az amerikai külügyminiszter látogatása előtt

2019.01.29. 14:00

A nemzetközi és a magyar sajtóban álhírek jelentek meg Magyarországgal kapcsolatban;

ezek célja, hogy zavart keltsenek az Amerikai Egyesült Államok külügyminiszterének közelgő budapesti látogatása előtt.

Így reagált Orbán Viktor kedden a Wall Street Journal azon értesülésére (amit a nyilatkozatot közlő MTI egyébként nem is idéz), miszerint a magyar miniszterelnök amerikai diplomatáknak leszögezte, hogy Magyarország a NATO-hoz csak békepartnerségi szinten csatlakozó Ausztriához hasonlóan semleges akar lenni, és az amerikai szemöldökráncolás ellenére Oroszországhoz és Kínához is közeledik.

Orbán szikáran leszögezte:

Magyarország NATO-tagállam és az Amerikai Egyesült Államok szövetségese. Erről a magyar emberek népszavazáson döntöttek.

És ezt a szövetségi kapcsolatot a kormány erősíteni akarja; "ennek szellemében készülünk Michael Richard Pompeo külügyminiszter úr budapesti látogatására". Az amerikai külügyminiszter februárban jön majd Magyarországra; azt nem látni előre, hogy a színfalak mögött milyen lesz a hangulat, ez a bizonytalanság nem kis részben a Trump-kormányzat Oroszországgal és az európai orosz befolyással kapcsolatos bizonytalanságnak tudható be. Az elnök ugyanis többször tanújelét adta annak, hogy meglehetősen elnéző Vlagyimir Putyin törekvéseivel szemben, másfelől azonban maga az adminisztráció igen kemény a szankciós politika terén.

A főbb prioritások terén kiegyensúlyozott amerikai-magyar kapcsolatokat az elmúlt években egyébként több súrlódás terhelte meg; az egyik a fentebb hivatkozott Wall Street Journal szerint az volt, hogy a fideszes többségű magyar parlament előtt elhasalt az az amerikai kérés, hogy ha amerikai katonák bűncselekményt követnek el Magyarországon, akkor amerikai bíróság előtt felelhessenek ezért. A másik, ennél is nagyobb horderejű ügy az volt, hogy a magyar Igazságügyi Minisztérium két orosz fegyverkereskedőt az Egyesült Államok helyett Oroszországnak adott ki (ahol valószínűleg soha nem vonják őket felelősségre), pedig az oroszok egy mexikói drogkartellnek akartak eladni a magyar honvédségtől származó fegyvereket, és az amerikaiak csalták őket csapdába. és közös amerikai-magyar akcióban fogták el őket. Az amerikai külügyi szóvivő nyíltan kifogásolta a magyar hatóságok magatartását az ügyben.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek