Virgil
0 °C
3 °C

122 tonna rákkeltő hulladékot rejtettek el egy 20 milliós nagyvárosban

2019.01.30. 07:09

Hétmillió jüanra (289 millió forintra) bírságoltak egy kínai vegyipari vállalatot, miután

122 tonna kőszénkátrányt temetett el egy sanghaji lakónegyedben

A Shanghai Huarui Chemical Group még 2008-ban helyezte a földbe az ipari hulladékot tartalmazó konténereket a már akkor is 20 millió lakossal rendelkező tengerparti metropolisz Csinsan nevű negyedében.

A város környezetvédelmi hatóságai csak 2016-ban értesültek a rákkeltő hatású kőszénkátrány lerakásáról egy polgári per nyomán, az azt követő vizsgálatok pedig súlyos szennyezést mutattak ki a talajban és a talajvízben. A vizsgálatok szerint fenol, benzol, policiklusos aromás szénhidrogén és kőolaj szennyezte be a környezetet.

A 7 millió jüanos bírságból 3 milliót a szennyezés eltakarítására, 4 milliót pedig a környezet helyreállítására szánnak.

Kína az elmúlt években komoly lépéseket tett a többek között az erőltetett iparosításból, a nemzetközi szemétimportból és a széntüzelésű erőművek kiterjedt használatából fakadó környezeti károk megfékezése érdekében, azonban a kiterjedt korrupció, a kommunista párton belüli pozícióharcok és a rövidtávú gazdasági fejlődés elsőbbsége miatt több, papíron szigorú környezetvédelmi szabályzás is jelentősen fellazul, mire életbe lép. A sanghaji eset sem egyedülálló, országos probléma a szabályozatlan vegyipari termékek lerakása, és a hulladék miatt megszaporodó daganatos betegségek nagy száma.

(MTI)