Elemér
0 °C
10 °C

Hasogdzsi-gyilkosság: egy jelentés a koronaherceget tartja fő felelősnek

2019.02.01. 11:33

A meggyilkolt szaúdi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyében kinevezett ENSZ-jelentéstevő, a szaúdi koronaherceget, Mohammed bin Szalmánt tartja a bűncselekmény fő felelősének

- mondta Yasin Aktay, a török kormánypárt elnökének tanácsadója pénteken, miután fogadta a jelentést készítő Agnes Callamard-t. 

Aktay közölte azt is, hogy Callamard-ék meg fogják hallgatni azokat a hangfelvételeket, amelyek a brutális gyilkossággal kapcsolatban a török hatóságok rendelkezésére állnak. 

A küldöttség kedden Isztambulban a tavaly októberben elkövetett gyilkosság helyszínére, a szaúdi főkonzulátus épületéhez ment, de nem engedték be őket. Az ENSZ-jelentéstevő akkor azt mondta, nyilatkozott, hogy későn tudatta szándékáról a szaúdi hatóságokat, akiknek ezért egy kis időt kell adni a kérelem elbírálására.  Callamard csütörtökön a sajtó munkatársainak azt mondta, hogy csalódottak, amiért nem tudtak hozzájutni minden olyan információhoz, amelyre igényt tartottak, de remélik, hogy még megkapnak közülük néhányat.

Az ENSZ emberi jogi főbiztossága múlt pénteken jelezte, hogy Callamard saját hatáskörében nyomoz, és nem ENSZ-vizsgálatról van szó. Callamard-t az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa törvényen kívüli, önkényes gyilkosságokkal foglalkozó különleges jelentéstevővé nevezte ki. 

Az isztambuli főügyészség szerint a szaúdi királyi családot élesen bíráló Hasogdzsit október 2-án előre kitervelt módon megfojtották, mihelyst belépett a szaúdi külképviselet épületébe, holttestét pedig feldarabolták, majd megsemmisítették. A gyilkosság hátterében több ország Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörököst sejti. A szaúdi vezetés eleinte azt állította, hogy Hasogdzsi elhagyta az épületet, és utána eltűnt. Később azzal álltak elő, hogy az újságíró dulakodás közben vesztette életét.

A szaúdi ügyészség korábban halálbüntetést kért az újságíró gyilkosaira.