Virág
0 °C
2 °C

Az al-Kaidához és a Hezbollahhoz is juthattak amerikai fegyverek

2019.02.05. 09:48

Több szélsőséges iszlamista szervezet, így az al-Kaida helyi csoportja, illetve Irán és a libanoni síita Hezbollah is hasznot húzhatott azokból az amerikai gyártmányú fegyverekből, amelyeket Washington Szaúd-Arábiának és az Egyesült Arab Emírségeknek adott el a jemeni polgárháború kitörése óta - jelentette a CNN-re hivatkozva az MTI.

A polgárháborúban a fegyverek segítségével mind a síita húszik, mind pedig a jemeni kormányerők, illetve az őket támogató Szaúd-Arábia vezette koalíció sok helyi törzs és milícia vezetőjének a hűségét igyekeztek megvenni. Az így szerzett fegyvereket pedig később eladták.

A Pentagon szerint azzal, hogy harmadik félnek átadták a fegyvereket, az arab koalíció megszegte a Washingtonnal kötött fegyvereladási szerződést.

A CNN megkeresésére Johnny Michael, a Pentagon szóvivője leszögezte, hogy Washington nem adott engedélyt sem Szaúd-Arábiának, sem az Egyesült Arab Emírségeknek arra, hogy bármilyen katonai eszközt más harcoló csoportoknak átadjon Jemenben, ezért vizsgálatot indítottak az ügyben.

Ha Irán megszerzi az amerikai hadi technológiát, akkor több konfliktuszónában állomásozó amerikai katona élete is veszélybe kerülhet - írta a CNN.

Donald Trump amerikai elnök többször hangsúlyozta, nem áll szándékában felmondani a Rijáddal kötött, több milliárd dollár értékű fegyvereladási megállapodásokat, és hálás a szaúdiaknak, hogy alacsonyan tartják az olajárakat. Azzal érvelt, hogy ha Washington felmondaná ezeket a szerződéseket, Oroszország és Kína húzna belőle hasznot. A megállapodások ellenzői viszont úgy gondolják, az amerikai fegyverek bizonytalan sorsa Jemenben csupán Szaúd-Arábia megbízhatatlanságát bizonyítja.

Rijád a hírtelevíziónak az üggyel kapcsolatos felkereséseire egyelőre nem reagált, Abu-Dzabi pedig tagadta a CNN állításait.

Jemenben 2014 óta dúl polgárháború. Az arab koalíció 2015 tavaszán avatkozott be a konfliktusba, miután a húszik elfoglalták a fővárost, és elűzték az ország nemzetközileg elismert kormányát, amely most Szaúd-Arábiában működik.