Kornélia
-1 °C
15 °C

Berlin is csalódást okozott Washingtonnak egy kiadatással

2019.02.07. 05:59

„Mély csalódottságának” adott hangot Matthew Whitaker amerikai ügyvezető igazságügyi miniszter szerdán, amiért Németország Törökországnak adott ki egy terroristát, aki amerikaiakra támadt, és aki ellen eljárás indult az Egyesült Államokban – írta az MTI.

Az illető Adem Yilmaz, akit azzal vádolnak Amerikában, hogy az afgán-pakisztáni határnál tíz éven át részt vett amerikai katonák elleni támadásokban, továbbá tanácsokat adott egy öngyilkos merénylőnek, aki 2008-ban robbantással megölt két amerikai katonát és megsebesített tizenegyet.

Whitaker nyilatkozatban panaszkodott arra, hogy hiába kérte az Egyesült Államok Yilmaz kiadatását, az a német bíróság, amely úgy határozott, hogy Yilmazt szülőhazájának, Törökországnak adja ki, nem másított ítéletén.

„A német kormány szándékosan segített Yilmaznak elmenekülni az igazságszolgáltatás elől azzal, hogy repülőgépre ültette és Törökországba juttatta” – áll az amerikai ügyvezető igazságügyi miniszter nyilatkozatában.

Legutóbb hasonló csalódottságot a magyar fél okozott: a Direkt36 által tavaly nyilvánosságra hozott akciót 2016-ban hajtotta végre közösen a magyar és az amerikai fél.A lefülelt orosz fegyverkereskedőket azonban Budapest végül nem Washingtonnak, hanem Moszkvának adta ki.