Géza
1 °C
16 °C

Jegesmedvék miatt hirdettek szükségállapotot az orosz sarkvidéken

tk3s bm polar 00899676
2019.02.09. 18:47

Jegesmedvék tartják rettegésben az Oroszországhoz tartozó Novaja Zemlja szigeteket, ahol annyira elszaporodtak a medvetámadások, hogy most szükségállapotot is hirdettek a sarkköri tartományban - írja a BBC.

A két szigetből álló, a Jeges-tengeren található szigetcsoporton pár ezer ember lakik, akiknek a nagy része már nem nagyon meri elhagyni a lakását, nehogy megtámadja őket egy jegesmedve. Ahogy a klímaváltozás miatt olvad a sarki jég, az állatok egyre kevésbé találnak élelmet a vadonban és egyre közelebb húzódnak az emberi településekhez. A szigetcsoport legnagyobb településének számító Belusja Guba környékén a hatóságok szerint úgy 52 medve él, ezek közül pedig 8-10 állandóan van a lakott területen belül.

A helyi rendőrség szerint a medvék annyira felbátorodtak, hogy már nem félnek az autóiktól és a szirénáiktól, megtámadják az embereket, sőt, még házakba és közintézményekbe is simán bemennek. A helyiek azt mondják, hogy még sosem láttak ilyen szintű medveinváziót.

A helyi hatóság viszont tehetetlen, mert a jegesmedvék védett állatok Oroszországban, az orosz szövetségi környezetvédelmi hivatal pedig még a medvetámadások után sem hajlandó kiadni külön engedélyt az állatok kilövésére. 

Nyitókép: zsákmány után kutató jegesmedve Novaja Zemlján (Dylan Coker/Barcroft Media/Northfoto)