Tudta a brazil cég, hogy bármikor átszakadhat az iszaptározó gátja

GettyImages-1089872858
2019.02.11. 23:56

Pontosan tudta a Vale SA brazil bányászati cég, hogy a gátszakadás fokozott kockázatának volt kitéve a Brumadinho város közelében található zagytározója – derült ki a Reuters hírügynökséghez eljutott, a cég eddig ismeretlen belső jelentéséből. A január 25-i barnaiszap-katasztrófában legalább 165 ember életét vesztette, de az áldozatok száma akár a 300-at is elérheti.

A jelentés, amibe betekinthetett a Reuters, még 2018. október 3-án készült, ebben

a cég megállapította, hogy az iszaptározó gátszakadásának kockázata kétszer olyan magas, mint amit a cég saját biztonsági intézkedései megengednek.

A cég korábban azt közölte, hogy egy független felmérés stabilnak minősítette a tározójukat.

A Reuters hangsúlyozta: a dokumentum az első bizonyíték arra, hogy magát a céget is aggasztotta a gátszakadás lehetősége. Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy a Vale a gátszakadás kockázatát ismerve miért nem hozott elővigyázatossági intézkedéseket, illetve miért nem helyezte át a tározó közelében, lejtőn létesített dolgozói ebédlőt, amelyet január 25-én elsodort az iszapözön. A jelentésben ugyanis szerepeltek ezek a megelőző intézkedések, írja az MTI. A jelentés arra is kitért, hogy potenciális gátszakadás akár 1,5 milliárd dolláros kárt is okozhat, és több mint száz ember halálához vezethet.

A Vale SA közlése szerint nagyjából 12 millió köbméter iszap ömlött ki a tározóból januárban. Mindezt azután, hogy még a katasztrófa bekövetkezése előtt bontásra ítélte a cég – ahogy a jelentésben vizsgált 57 tározójából másik 9-et is.

A januári katasztrófa óta a brazil cég sorra jelent be dollármilliós intézkedéseket, amelyek főként a zagytározók számának közeljövőben történő csökkentésével, illetve átalakításával kapcsolatosak. Többek között 400 millió dollárt költenek arra, hogy jelentősen növeljék a vasérckitermelés után hátramaradó salakanyag újrahasznosítását. Emellett 1 milliárd dollárt szánnak tíz másik tározó lebontására.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport