Belgrádban már tizenegyedszer tüntetnek, Albániában előkerültek a vascsövek

2019.02.16. 21:10
Belgrádban tizenegyedik alkalommal vonult fel több ezres tömeg Aleksander Vucic szerb elnök politikája ellen tiltakozva, szabad médiát és új választási törvény megalkotását követelve. Eközben Albániában, Tiranában is tüntetések voltak: a tiltakozók vascsövekkel és Molotov-koktélokkal támadtak a miniszterelnöki hivatalra.

A szerbiai tiltakozások már harmadik hónapja tartanak, és eredetileg

az erőszakos légkör, a másként gondolkodók és a kormánykritikus újságírók megfélemlítése ellen indultak. Szombaton a megmozdulást szervező Szerbiáért Szövetség, amely a szélsőjobboldaltól a baloldalig felöleli a politikai pártokat, jelképest szerződést kötött az emberekkel, amely azt a programot tartalmazza, amelyet hatalomra kerülésük esetén végrehajtanának.

Pénteken és szombaton több szerbiai városban, Szabadkán, Kragujevacon, Kraljevóban és Uzicében is voltak kormányellenes megmozdulások – írja az MTI.

Tiranában az erőszakba torkolló tiltakozáson egy vitatott fővárosi körgyűrű építése miatt követelték Edi Rama miniszterelnök lemondását. Az összecsapásokban a rendőrök könnygázt is bevetettek. Többen, köztük újságírók is megsérültek.

A körgyűrű építése azért dühített fel a tiltakozókat, mert több család otthonát el kellett bontani az építkezés miatt, és korrupció gyanúja is felmerült, mert egy vállalat hamis dokumentumokkal jutott 18 millió euróhoz. A cég vezetője jelenleg szökésben van.

A baloldali Rama szerint az ellenzék szítja az erőszakot, mert attól tartanak, hogy az igazságszolgáltatás átalakítása és reformja odavezethet, hogy korrupció miatt bíróság elé állítják őket.  • Hírek
  • Lakáshitel