Az amerikai alelnök szerint Irán új holokausztot akar

2019.02.16. 17:16

Mike Pence, az USA alelnöke szombati beszédében az európai vezető politikusokat bírálta, amiért az Egyesült Államok szövetségesei nem követik Washingtont abban, ahogyan Iránhoz és Venezuelához viszonyulnak - írja az NBC.

Pence szerint az európai szövetségeseknek is kellene lépniük az Iránnal kötött atommegállapodásból, és Venezuela ellenzékének vezetőjét, Juan Guaidót kéne az ország elnökeként elismerniük. Minderről Münchenben, az EU és az USA vezetőinek biztonságpolitikai tanácskozásán beszélt Pence. Ez újdonság: egy nappal korábban mindenki kerülte a kényes Irán-témát, ahogy erről ebben a cikkünkben bővebben is beszámoltunk:

Az iráni rezsim nyíltan egy új holokausztot akar, és csak a lehetőséget keresi, hogy el is érje ezt. Eljött az idő az európai partnereink számára is, hogy visszalépjenek az Iránnal kötött katasztrofális atommegállapodástól, és kövessék a mi, gazdasági és diplomáciai nyomásra épülő módszerünket"

- fogalmazott Pence, aki ezen a héten látogatta meg az auschwitzi koncentrációs táborokat. A Pence által említett, Irán elleni szankciók novemberben léptek életbe; korábban össztűz zúdult a bevezetésük miatt Donald Trump elnökre: Oroszország és Kína határozottan, az Európai Unió és azon belül Németország árnyaltabban ítélte el az Egyesült Államok Irán-politikáját. 

Pence azt is közölte, "Amerika erősebb, mint korábban valaha, és újra az USA a főszereplő a világpolitika színpadán".

Angela Merkel német kancellár kevésbé látja sikertörténetnek a dolgokat: ugyanezen a konferencián azt mondta, az Iránnal való amerikai szakítás "nagyon gondterheltté teszi", és megkérdőjelezte a lépés bölcsességét. "Csak abban nem értünk egyet ebben a kérdésben, hogy vajon segíti-e a közös célunkat, Irán kordában tartását, ha kilépünk az egyetlen megmaradt egyezményünkből is, vagy inkább azzal segítünk, ha ragaszkodunk ehhez a kevéshez?" - fogalmazott Merkel.  • Hírek
  • Lakáshitel