Elemér
-1 °C
10 °C

Szexuális visszaélései miatt kitaszították a papi rendből a volt washingtoni érseket

2019.02.16. 10:17

Szexuális visszaélései miatt egy vatikáni fegyelmi bizottság kitaszította a papi rendből Theodore McCarrick volt washingtoni érseket, az amerikai katolikus egyház egyik valamikor legbefolyásosabb vezetőjét, írja az MTI a Szentszék közlése alapján.

A bizottság szerint bebizonyosodott, hogy McCarrick szexuális kapcsolatot kezdeményezett több kis- és több felnőtt korúval.

A 88 éves McCarrick érsekkel szemben 2017-ben emeltek vádat a hetvenes években elkövetett szexuális visszaélései miatt. Ferenc pápa tavaly július 28-án a papi szolgálat alól is felmentett McCarrick érseket megfosztotta bíborosi címétől.

Tavaly októberben írtunk egy másik esetről. Ferenc pápa elfogadta akkor annak a washingtoni érseknek, Donald Wuerlnek a lemondását, akit azzal vádoltak meg, hogy segített eltussolni szexuális visszaéléseket.

Wuerl bíboros a jelentés nyilvánosságra kerülése előtt pár órával közleményben szögezte le, hogy „gondosan" járt el, mindig „tekintettel az áldozatokra", és szem előtt tartotta azt is, hogy megelőzze „a jövőbeni visszaéléseket".

A 18 hónapon keresztül folytatott vizsgálat feltárta, hogy legalább 300 pap követett el visszaéléseket, az áldozatok száma meghaladja az ezret. A legutóbbi visszaéléseket 2010-ben követték el, a legrégebbiek pedig nem kevesebb mint hetven évvel ezelőtt történtek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport