Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Trump: Az USA ellenségei már a világűrben vannak

2019.02.20. 05:30

Donald Trump amerikai elnök kedden utasította a Pentagont, hogy dolgozza ki az űrhaderő felállításához szükséges törvényjavaslat részleteit.

Trump a rendelet aláírása közben leszögezte, hogy a kormányzat számára

az űrhaderő felállítása nemzetbiztonsági kérdés.

Majd pedig újságíróknak azt fejtegette, hogy

az Egyesült Államok ellenségei már a világűrben vannak, akár tetszik ez nekünk, akár nem.

Álláspontja szerint az amerikai űrhaderő nemcsak védelemre, hanem támadásra is alkalmas lesz, de - mint fogalmazott - "inkább országunk védelméről beszéljünk".

Az űrhaderő felállításának tervét az elnök 2018 júniusában, az Egyesült Államok Nemzeti Űrtanácsa ülése előtt jelentette be, hangsúlyozva, hogy az öt másik haderőnemtől elkülönülő, de azzal egyenrangú haderőnemet kell létrehozni. A végső döntés a kongresszusé, amelynek meg kell szavaznia az amerikai hadsereg átszervezését. Az Egyesült Államok hadseregének fegyvernemei: a szárazföldi hadsereg, a légierő, a haditengerészet, a tengerészgyalogság és a parti őrség. Ehhez csatlakozik majd egyenrangúként az űrfegyvernem. A hírt közlő MTI által idézett elemzők szerint ilyen jelentőségű átalakítás az amerikai hadseregen belül utoljára 1947-ben történt, amikor a légierő vált önálló fegyvernemmé.

A tervek szerint az űrhaderő eleinte a légierő keretei között létrehozott parancsnokság lesz, majd a kongresszus hozzájárulása után válik önálló haderőnemmé. Ennek menetrendjéről az elnöki rendelet nem ejt szót.

Az űrhaderő első feladata az lesz, hogy az esetleges támadásoktól megvédje az amerikai tulajdont, az amerikai eszközöket a világűrben. Ennek egyik módja a támadásokkal szemben ellenállóbb műholdak építése, vagy a műholdakat többször felhasználható hordozórakéták alkalmazása, netán az ellenséges műholdpusztító fegyverek megsemmisítése, még mielőtt azok eljutnának a céljukhoz.

Katonai szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy ezen kapacitások kifejlesztése egyúttal elrettentő hatású lehet egy világűrbeli háború megindításával szemben. Az űrhaderőnek azért lehetnek békésebb feladatai is, mint például

a világűr megtisztítása a veszélyes űrszeméttől.

Ez amúgy háborús helyzetben is fontos feladat lehet, mivel  az ellenséges műholdak kölcsönös, tömeges megsemmisítése esetén rengeteg roncs lepheti el az ún. "Alacsony Föld körüli pályá"-t (azaz a Földhöz legközelebb lévő orbitális pályát, ahol a legtöbb műhold kering, és mely a legkönnyebben telítődik űrszeméttel).

Donald Trump kritikusai azt vetik az elnök szemére, hogy militarizálni akarja a világűrt. A Space News című szaklap tavaly - az űrhaderő létrehozásának bejelentése után - közzétett egyik elemzése szerint azonban ez valójában már évtizedekkel korábban megtörtént. A Dwight Eisenhower elnök idején az űrkutatási és űrrepülési hivatalt (NASA) létrehozó 1958-as űrtörvény ugyanis csakis a civil űrtevékenységet adta a NASA kezébe, a katonai jellegű űrtevékenységet a Pentagonhoz utalta. A tárcán belül működik is egy olyan hivatal, amely összefogja és irányítja a különböző fegyvernemeknél folyó űrtevékenységet.