Először látható videón az oroszok robotpilóta vezérelte torpedója

2019.02.20. 20:59

Először mutatott videót a Poszeidón névre keresztelt robotpilóta vezérelte nukleáris torpedójáról az orosz védelmi tárca, röviddel az után, hogy Vlagyimir Putyin idei elnöki beszédében bejelentette az ezt hordozni képes atomtengeralattjárók tavaszi hadrendbe állítását – írja az MTI.

A félperces felvétel persze inkább teaser, mint a torpedó rendes bemutatása: a drón sziluettjén, távolból történő irányításán és a töltet kilövésének pillanatán kívül más nem nagyon látszódik a fél perces felvételen.

Korábban Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter közölte, hogy az atomtöltet hordozására is alkalmas víz alatti drón sikeresen szerepelt a teszteken, és az eszközt hordozni képes atomtengeralattjárót irányító személyzet is átesett a kiképzésen.

Az orosz elnök tavaly tett említést először a Poszejdonról. Akkor azt állította, hogy a célpontok széles skálája ellen kifejlesztett drónt

  • nem lehet elfogni,
  • atomfegyverek hordozására is alkalmas,
  • nagy mélységben is működik,
  • ahol ráadásul sokkal nagyobb sebességgel képes haladni, mint a jelenleg használatban lévő leggyorsabb hajók és torpedók.