Brutális alkudozás indult, mert ma tönkretehetik Netanjahut

2019.02.28. 12:58

A Likud párt a legfelsőbb bírósághoz fordult, hogy akadályozza meg Aviháj Mandelblitt főügyész csütörtökre várt bejelentését a Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök korrupciós ügyeiben várható vádemelésről - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet csütörtökön. A Likud azzal magyarázza a lépést, hogy a határozat nyilvánosságra hozatalát a baloldal kényszerítette ki - "brutális nyomásának az eredménye", és ez a választásokba történő nyilvánvaló beavatkozásnak minősül.

Szerintük a baloldal célja, hogy megbuktassa a jobboldalt. A döntés számukra sürgető, hiszen Aviháj Mandelblitt legfőbb ügyész drámai bejelentésre készül a Benjámin Netanjahu elleni korrupciós ügyekben folytatott nyomozás aktáinak további sorsáról, vagyis az esetleges bírósági vádemelésről.

A rendőrség három aktát adott át vádemelési javaslattal az ügyészségnek, ahol a szakemberek szintén a bírósági eljárást látták helyesnek mindhárom esetben. A kiszivárogtatások szerint a kormányfőnek adott nagy értékű ajándékok, valamint a Jediót Ahronót című újság tulajdonosával folytatott alkudozás ügyében csak csalás és hivatali hatalommal való visszaélés szerepel a vádpontok között. A Bezeq telekommunikációs céggel kapcsolatos ügyben viszont várhatóan Mandelblitt is korrupció miatt emel majd vádat a kormányfő ellen.

Netanjahu ügyvédei korábban már megkérték a főügyészt, hogy halassza el az április 9-én esedékes választások utánra az esetleges vádemelésről szóló bejelentést, de kérésüket Mandelblitt elutasította, mivel indokolatlannak találta.  • Hírek
  • Megtakarítás