Illés
16 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Víz és áram nélkül maradt a venezuelai főváros

2019.03.11. 22:39

Szükségállapotot hirdetett hétfőn az ellenzéki többségű, de hatalmától megfosztott venezuelai parlament az országot több napja sújtó áramkimaradások miatt a nemzetgyűlés vezetője, az önmagát januárban Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidó kérésére, jelentette az MTI.

A szükségállapot kihirdetésével egy időben parlament a hadsereg segítségét kérte a venezuelai villamosenergia-ellátó vállalat dolgozóinak mozgósításához, és nemzetközi együttműködést kért az áramellátás visszaállításához.

A nemzetgyűlés ugyanakkor nem rendelkezik a szükséges jogkörrel ahhoz, hogy érvényesítse a szükségállapotot addig, amíg a hivatalban lévő elnök, Nicolás Maduro a helyén van. Bár Guaidót az Egyesült Államokkal az élen mintegy ötven – köztük számos európai ország, így Magyarország is – ismerte el ideiglenes elnöknek, az országban jelentős hatalmi tényezőt formáló hadsereg hivatalosan továbbra is Maduro mellett áll.

A napok óta tartó áramszünet miatt a vízszolgáltatás is szünetel az ország nagy részén, ezért az emberek patakokból mernek vizet maguknak, de ez hosszú távon nem fenntartható az 5,5 milliós városban, ahol leálltak a vízszivattyúk. Mivel a város 900 méterrel a tengerszint fölött van, nagyon mélyről, hatalmas szivattyúkkal pumpálják a vizet a Caracasba, ezeket viszont az energiaválság miatt egyre nehezebben üzemeltetik.

Az áramkimaradás miatt leállt a bankkártyás fizetés is, és csak a saját áramfejlesztővel rendelkező benzinkutak üzemelnek, ezért tüntetések is zajlanak az országban a kialakult helyzet miatt.