Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1%

A magyar állami támogatás nehezítheti az ukrán oktatási törvény végrehajtását

2019.03.14. 16:01

Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszter szerint gyakran a magyar nyelven oktató kárpátaljai pedagógusok ellenzik az oktatási törvényben előírt áttérést a nemzetiségi nyelvről az államnyelvre, mert Magyarország bérkiegészítést ad nekik. A tárcavezető szerint a Kárpátalján kialakult nyelvi helyzet a gyerekekre nézve diszkriminatív - írja az MTI.

"Nyilvánvaló, hogy például a magyarok nem akarnak semmin se változtatni - minden tantárgy legyen magyar nyelvű az iskolákban. Már látjuk, hogy ez hova vezetett. Nagyon gyakori a tanárok ellenállása, hiszen nem titok, hogy a magyar állam fizet az ukrán tanároknak a magyar nyelvű oktatásért" - fogalmazott Hrinevics a Novoje Vremja ukrán rádiónak adott interjújában.

A rádió abból az alkalomból szólaltatta meg a minisztert, hogy szerdán a kormány benyújtotta a parlamentnek a középfokú oktatásról szóló törvényjavaslatát. A Novoje Vremja tájékoztatása alapján az előterjesztés az Európai Unió tagországainak nemzetiségeire - így a magyar kisebbségre - vonatkozóan azt javasolja, hogy a 12 osztályos iskolákban az ötödik osztályban éves szinten a tanóráknak legalább a 20 százalékában el kell kezdeni ukrán nyelven az oktatást, és ezt fokozatosan növelni, hogy a kilencedik osztályig elérje a tantárgyaknak minimum a 40 százalékát. A felső tagozatosoknál pedig a tanítási idő legalább 60 százalékában ukrán nyelven kell folynia az oktatásnak.