Magyar neveket írt fel az egyik új-zélandi lövöldöző a fegyverére

2019-03-15T042807Z 2072635586 RC14BC39C700 RTRMADP 3 NEWZEALAND-
2019.03.15. 11:34 Módosítva: 2019.03.15. 18:02

Egészen elképesztő kiáltványban indokolta meg előre a 28 éves ausztrál Brenton Tarrant a Christchurch városában végrehajtott mészárlást: a férfi a Twitterén megosztott dokumentumban a nyugati világot megszálló muszlimokat tette felelőssé a fehér faj szisztematikus kiirtásáért, tettével pedig hosszú évszázadok atrocitásaira akart választ adni.

Tarrant a több mint tizenhatezer szavas kiáltványban hosszasan taglalja a nyugati világ hanyatlását, amiért egyfelől az alacsony születésszámot, másfelől a bevándorlást teszi felelőssé. A szöveg szerint a mészárlást nagyjából két éve kezdte el kitervelni, Christchurch pedig három hónappal ezelőtt merült fel célpontként.

A lőfegyverek sem véletlenül kerültek a képbe, Tarrant azért ezt a formáját választotta a támadásnak, mert abban reménykedik, hogy emiatt az Egyesült Államokban 

a baloldal megpróbálja majd eltörölni az alkotmány lőfegyverviselésre vonatkozó második kiegészítését.

A szövegből kiderült, hogy több más tömeggyilkos mellett Tarrant számára a norvég Anders Breivik volt a fő inspiráció, akivel rövid ideig kapcsolatba is került. Saját bevallása szerint a neonáci Breivik által alapított, Templomos Lovagok névre hallgató muszlimellenes szervezet is áldását adta a tervére.

Tarrant a szöveg szerint ökofasisztának vallja magát, és nagyrészt a brit fasiszta pártot alapító Oswald Mosley nézeteit vallja, mintaállamnak pedig Kínát tartja. Donald Trumpot is említette, róla azt írta, hogy a megújult fehér identitás és a közös cél szimbólumaként támogatja, de vezetőként egyáltalán nem. A szövegben egészen hajmeresztő állítások is szerepelnek, egy ponton például arról ír, hogy nemcsak ki fogják engedni a börtönből, hanem Nelson Mandelához hasonlóan

Nobel-békedíjat is kap majd.

A kiáltványból egyébként egyértelműen látszik, hogy Tarrant otthonosan mozgott az internetes kultúrában, egy helyen a Navy Seal copypastát idézi, de ironikusan két videojáték, a Spyro 3 és a Fortnite is felmerült a szövegben. Ezt egyébként a lövöldözésről készített videója is alátámasztja, a mecset felé például egy mémmé vált szerb nacionalista dalt hallgatott.

Tarrant a fegyverein is egyértelművé tette, hogy a muszlimokat tartja a nyugati kultúra hóhérainak: a tölténytárak és maguk a fegyverek is tele voltak írva muszlimellenes szlogenekkel, és olyan uralkodók és hadvezérek neveivel, akik a történelem során hadjáratot vezettek a muszlimok ellen, vagy megvédték tőlük Európát.

A fegyverekről készült képeket Tarrant szintén a Twitterén tette közzé, a nevek közé pedig Hunyadi János (aki John Hunyadiként szerepel) és Horogszegi Szilágyi Mihály is bekerült, vélhetően azért, mert főleg nekik köszönhetően nem esett el Nándorfehérvár, amikor 1456-ban a magyar csapatok visszaverték a törökök túlerőben lévő seregét. 

Luxemburgi Zsigmond is feltűnt, az ő megemlítését minden bizonnyal az 1396-os – a nikápolyi vereséggel végződő – keresztes hadjárat megszervezése, netán a török elleni végvárrendszer kiépítése miatt érezte fontosnak a férfi. Az egyik táron ezek mellett a "Vác, 1684" felirat is szerepel, itt Lotaringiai Károly verte szét a törökök seregét.

(Borítókép: sebesülteket visznek el Christchurchből. Fotó: Reuters.)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport