Terrortámadás Új-Zélandon, negyvenkilencen meghaltak

2019-03-15T045008Z 2044832069 RC1467D75A70 RTRMADP 3 NEWZEALAND-
2019.03.15. 07:15 Módosítva: 2019.03.17. 12:42

Fontosabb részletek:

  • Két mecsetnél is lövöldöztek pénteken az új-zélandi Christchurch városában
  • Negyvenkilenc ember meghalt, húszan súlyosan megsérültek
  • Három embert letartóztattak, egyiküket gyilkossággal vádolják
  • Az egyik támadó 74 oldalas kiáltványában azt írta, a fehér fajért gyilkolt
  • Jacinda Ardern miniszterelnök terrortámadásként kezeli az esetet

Két mecsetnél összesen negyvenkilenc ember vesztette életét, sokan pedig megsérültek egy fegyveres merényletben az új-zélandi Christchurchben helyi idő szerint péntek délután, a rendőrök az üggyel kapcsolatban négy embert vettek őrizetbe, egyiküket azonban később elengedték – írja az MTI.

A NZ Herald tudósítása szerint a támadók két mecsetnél nyitottak tüzet kora délután, éppen a pénteki ima kezdetekor, egyikük pedig 17 percen át élőben is közvetítette a támadást. A videón az látható, hogy a férfi besétál a Deans Ave-en található Masjid Al Noor mecsetbe, ahol már az ajtóból elkezd lövöldözni, aztán pár perc múlva kimegy lőszerért, és úgy folytatja tovább az ámokfutást.

000 1EN4W3
Fotó: Tv New Zealand / AFP

A mecsetben tartózkodó szemtanúk elmondása szerint a támadó szobáról szobára járva kereste az embereket. Egy szemtanú egy helyi lapnak arról beszélt, hogy a támadó válogatás nélkül kezdett el lövöldözni az imádkozó emberekre, többen a szeme láttára haltak meg. Neki végül sikerült kimásznia egy ablakon, így elmenekült, de még a következő háztömbnél is hallotta a lövések hangját.

Egy másik férfi arról beszélt, hogy éppen otthon aludt, mikor meghallotta a lövéseket, nem sokkal később pedig egy sérült áldozat rontott be a házukba, aki arról beszélt, hogy majdnem gyomron lőtték a mecsetben. A férfit ellátták, aztán mentőt hívtak hozzá, de végül nekik kellett bevinni az egyik kórházba.

A másik támadás röviddel ezután, a nem messze található Linwood Masjid mecsetben történt, ott azonban egy muszlim férfi viszonozta a tüzet, és sikerült elüldöznie a támadót. A városban több, autóra szerelt bombát is találtak a rendőrök, de ezeket hatástalanították. 

A rendőrség információi szerint az egyik támadó egy 28 éves ausztrál férfi, Brenton Tarrant, aki egy többoldalas kiáltványban azt írta, hogy terrortámadásról van szó. A férfi letartóztatásáról videó is készült:

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök megerősítette, hogy a férfi ausztrál állampolgár, aki Új-Zélandon él, és azt írta, hogy elítéli a szélsőjobboldali terrortámadást, ami ártatlanok életét oltotta ki.

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök elképesztően erőszakos cselekedetként írta le a történteket, és arról beszélt, hogy sem ennek, sem az ezt elkövetőknek nincs helyük az országban. 

Ardern azt is hozzátette, hogy a támadást a körülmények miatt csak terrorcselekményként lehet értelmezni, és azt mondta, azért Új-Zélandot választották egy ilyen támadás célpontjául, mert az ország a multikulturalizmus, a sokszínűség és az elfogadás mintapéldája.

A miniszterelnök a lehető leghatározottabban elítélte azt az ideológiát, ami a támadás mögött áll, és kiemelte, hogy

ez új-zéland történetének egyik legsötétebb napja.

Mike Bush, az új-zélandi rendőrség parancsnoka sajtótájékoztatóján elmondta, egy embert már megvádoltak gyilkossággal, ő holnap reggel fog megjelenni a bíróság előtt, de azt nem árulta el, hogy a lövöldözést élőben közvetítő férfiről van-e szó. A negyedik, letartóztatott aztán később elengedett gyanúsítottról azt mondta, hogy ugyan volt nála fegyver, és a helyszínen tartózkodott, de nem volt köze a támadáshoz. Bush azt is kiemelte, hogy jelenleg nem tudnak újabb fenyegetésről, de ennek ellenére az egész országban figyelik a mecseteket az esetleges támadások elkerülése végett.

Eközben Új-Zéland legnagyobb városában, Aucklandben is reagálnia kellett a rendőrségnek, miután elhagyott hátizsákokat találtak a Britomart vonatállomás közelében. Később kiderült, hogy a táskákban nem bombák voltak, de a rendőrök elővigyázatosságból biztonságos keretek között felrobbantották őket. A negyedórás incidens nem érintette magát az állomást, és a hatóságok tájékoztatása szerint nincs köze a Christchurchben történtekhez.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport