Irán és Törökország közös támadást indít a kurdok ellen

2019.03.18. 14:17 Módosítva: 2019.03.18. 14:18

Törökország és Irán közös katonai akciót indított a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei ellen hétfőn, közölte az Anadolu török állami hírügynökség Süleyman Soylu török belügyminiszterre hivatkozva.

"Ma reggel elindítottuk a közös akciót Iránnal a keleti határainkon a PKK ellen, az eredményekről pedig később adunk tájékoztatást" – idézi az Anadolu a belügyminisztert, aki további részleteket egyelőre nem közölt.

A jelenlegi török kormány első alkalommal jelentett be közös török-iráni hadműveletet a terrorszervezetként nyilvántartott PKK ellen.

A török belügyminiszter már korábban is jelezte, hogy Törökország közös katonai műveletet akar Iránnal a PKK bázisai ellen. Akkor azt mondta, hogy az iráni és a török hírszerzés szoros kapcsolatban van a kérdésben.

Recep Tayyip Erdogan török elnök már 2017-ben, az iráni vezérkari főnök ankarai látogatása során is felvetette egy közös katonai művelet lehetőségét. Az elmúlt években Ankara és Teherán szorosabbra vonta az együttműködést a kurd szakadárok ügyében, Törökország pedig biztonsági fal építésébe kezdett az Iránnal határos területén, hogy gátat vessen a fegyveresek mozgásának a két ország között.

A PKK és iráni ága, a Kurdisztáni Szabad Élet Párt (PJAK) főhadiszállása és egyben visszavonulási területe is az észak-iraki Kandil-hegységben van az iráni és török határ közelében. Törökország rendszeresen hajt végre katonai műveleteket Észak-Irakban is, ahol a PKK bázisai vannak. Ankara célja, hogy a fegyvereseket távol tartsa a török határtól.

A szakadár csoportot, amely a törökországi kurd lakosság önrendelkezését fegyveres erővel szeretné kivívni, Ankara mellett terrorista szervezetnek tekinti az Egyesült Államok és az Európai Unió is. A lázadók és a török biztonsági erők között lassan csaknem 35 éve zajló konfliktusban majdnem 50 ezer ember vesztette életét, többségében a kurdok lakta Délkelet-Törökországban.  • Tippek
  • Hírek