János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Letartóztatták Brazília előző elnökét

2019.03.21. 15:50 Módosítva: 2019.03.21. 16:02

Egy "autómosás" nevű antikorrupciós nyomozás keretében Sao Paolóban letartóztatták Brazília korábbi elnökét, Michel Temert - közölték helyi források a Reuters hírügynökséggel. Az ügyben rajta kívül több politikus és üzletember lehet érintett. Temer a dél-amerikai ország 37. elnöke volt 2016. augusztus 31-től 2018. december 31-ig.

Temer ellen 2017-ben korrupció és pénzmosás gyanúja miatt indult nyomozás, az is felmerült ekkor, hogy alkotmányos vádeljárásban felfüggesszék hivatalából. A megalapozott gyanú szerint Temer 2017. májusban kenőpénzért cserébe olyan rendeletet adott ki, amely kedvezett egy bizonyos kikötői cégnek. A ügyben eljáró bíró arra is engedélyt adott, hogy nyomozás induljon Temer egy volt tanácsadója, Rodrigo Rocha Loures ellen, aki a gyanú szerint szállította a kenőpénzt.

Michel Temer
Michel Temer
Fotó: Amilcar Orfali / Getty Images Hungary

Brazíliát évek óta a legfelsőbb vezetést átszövő botrányok sorozata sújtja. Dilma Rousseff ellen emelnek vádat először. Őt 2016-ban mozdították el elnöki hivatalából a költségvetési törvény megsértése miatt. A helyére lépő alelnöke, Michel Temer is hamar korrupciós botrányba keveredett, miután az idén májusban előkerült egy hangfelvétel, mely szerint szemet hunyt a korrupció miatt elítélt parlamenti elnök megvesztegetése felett - írtuk korábbi cikkünkben

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!